Dood matador doet debat over einde stierenvechten opnieuw oplaaien

door admin

Zaterdag doorboorde stier Lorenzo met zijn hoorn het hart en de longen van Barrio die vrijwel direct aan zijn verwondingen overleed. Lorenzo was de derde stier die tegenover Barrio stond. Net voor het einde van het stierengevecht, ging het mis. De dood van de 29-jarige torero was live op televisie te zien. Zijn vrouw zat in het publiek. Barrio werd maandag onder grote belangstelling begraven in zijn geboortestad Sepulveda (Segovia).

Eerste dode in dertig jaar tijd

Dierenrechtenactivisten eisen opnieuw een verbod op het houden van stierengevechten in Spanje. Barrio was de eerste professionele stierenvechter die tijdens zijn beroep overleed in ruim dertig jaar tijd. Het laatste dodelijke incident vond plaats in 1985. Toen vond José Cubero, alias El Yiyo de dood in de arena van Comenar Viejo in de provincie Madrid.

Totale afschaffing

Dierenorganisatie Pacma is van mening dat geen enkele traditie, ritueel of gewoonte waar dood, bloed en gevecht gewoon is als normaal gezien kan worden in welke samenleving dan ook. ‘We kennen slechts één ethisch middel om een einde aan dit alles te maken: de totale afschaffing van stierenvechten’, aldus de organisatie in een verklaring.

Aanval op traditie

Op de Spaanse sociale media grepen velen de dood van de onfortuinelijke stierenvechter juist aan om de Spaanse traditie aan te vallen. Anderen zien deze reacties juist weer als een onwenselijke en onbegrijpelijke uiting van haat ten opzichte van iemand die vanuit passie en overtuiging zijn beroep uitoefende. De Spaanse politie start een onderzoek naar de hardste uitlatingen online om te zien of deze als strafbaar kunnen worden aangemerkt. 

Pijn van familie

De manier waarop anti-stierenvechtenactivisten zich uiten is ‘verschrikkelijk, beschamend en onmenselijk’, zo sprak Vicente Zabala de la Serna, recencent stierenvechten voor El Mundo. ‘Ze spreken over het respecteren van de pijn van dieren, maar ze hebben totaal geen respect voor de dood van een medemens of de pijn van de familie en andere nabestaanden die dit moeten lezen’.

Verbod

Ondanks dat het stierenvechten als traditie in Spanje een lange geschiedenis heeft, zijn er steeds meer Spanjaarden die liever een einde ervan zien. De regioregering van Catalonië verbood het houden van stierenvechten in 2010, ook op de Canarische Eilanden mogen geen stierengevechten meer gehouden worden. Eerder dit jaar besloot de regionale regering van Castilla y León het doden van stieren tijdens het festival Toro de la Vega in Tordesillas te verbieden. Pacma als dierenpartij kreeg bijna 285.000 stemmen bij de landelijke verkiezingen van afgelopen maand.

Stierenrennen

Niet alleen in de arena’s lopen stierenvechters gevaar. Het afgelopen weekend overleed een 28-jarige Spanjaard tijdens het stierenrennen in Pedreguer, vlakbij Valencia. De man overleed nadat een stier met zijn hoorn zijn hart doorboorde terwijl hij een andere renner probeerde te helpen met opstaan. Twee renners in Pamplona tijdens de beroemde San Fermin-feesten aldaar raakten zwaargewond. Een 33-jarige Japanner ligt met verwondingen aan zijn borstkas in het ziekenhuis en een 24-jarige Spanjaard raakte gewond aan zijn arm. Twaalf andere renners raakten lichtgewond. 

Dit vind je misschien ook leuk