Barcelona vraag bewoners om hulp bij illegale verhuur aan toeristen

door admin
Barcelona vraag bewoners om hulp bij illegale verhuur aan toeristen

De maat is vol voor veel inwoners van de stad Barcelona. Elke zomer wordt de stad overspoeld door hordes toeristen. Spanje stijgt nog steeds in populariteit als favoriete vakantieland. Vorig jaar brachten 68,1 miljoen toeristen een bezoek aan het land. Het hoogste cijfer ooit. Tot en met mei van dit jaar kwamen er al 25,2 miljoen toeristen naar Spanje. Dat is een stijging van 11,4% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Al deze toeristen zorgen voor werkgelegenheid, maar brengen ook nadelen met zich mee, zoals overlast.

Telefoonnummer

Colau, heeft nu dan ook de aanval geopend op illegale vakantieverblijven in de stad.  Ze heeft middels een brief bewoners opgeroepen om overtreders aan te geven bij de gemeente. Hiervoor heeft ze een gratis telefoonnummer geopend en een formulier op de gemeentelijke website ter beschikking gesteld.

Overlast

Colau riep vorige maand de inwoners al op om iets te doen tegen de vele illegale accommodaties die de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Dit is vooral het gevolg van verhuurwebsites zoals Airbnb, waarop mensen hun woning te huur kunnen aanbieden. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt door inwoners van steden die populair zijn onder toeristen. Mensen kunnen zo op een gemakkelijke manier geld bijverdienen. Het doel van de campagne is om de overlast van toeristen tot een minimum te beperken en het verlies aan woningen in de stad tegen te gaan. Inwoners van de oude wijk La Barceloneta, vroeger een volksbuurt voor vissers, geven aan dat het onmogelijk wonen is in de zomer tussen alle toeristen. Dan wordt de wijk compleet overgenomen door voornamelijk Britse, dronken toeristen die op de goedkope illegale accommodaties afkomen. Zo was het twee jaar geleden hip om (half)naakt door de supermarkt  te lopen tijdens het boodschappen doen.

Wetgeving

De brief van de burgemeester is verstuurd aan inwoners van de meest toeristische wijken: Sant Antoni en L’Eixample. In oktober verwacht de gemeente dat alle inwoners van de stad de brief hebben ontvangen. In de brief wordt  de hulp van de inwoners gerechtvaardigd door de huidige wetgeving. Deze werkt in het voordeel van de woningeigenaar. Om het proces in gang te zetten om een illegale accommodatie te sluiten, moet men erminstens twee keer toeristen aantreffen met een huurovereenkomst van minder dan 31 dagen.

Boete

De gemeente heeft onlangs de sancties aangescherpt voor woningeigenaren die hun woning verhuren zonder vergunning. Bij verhuur van woningen wordt veelal gebruik gemaakt van websites – zoals eerder genoemde Airbnb, waar vraag en aanbod bij elkaar komen. De boetes worden dan zowel opgelegd aan de woningeigenaar als aan de websites.De  reguliere boete is 30.000 euro, maar kan in sommige gevallen oplopen tot wel 600.000 euro, bijvoorbeeld als de eigenaar al eerder beboet is.

Tegenstanders

Tegenstanders van Colau vinden dat ze niet voldoende doet om de illegale verhuur tegen te gaan. De Catalaanse politieke partij CiU vindt dat ‘diegene die de autoriteit en de mogelijkheden heeft om dit probleem aan te pakken, dat ook moet doen, en het niet moet doorschuiven naar de bewoners’. Zij vindt dat het aantal controles verhoogd moet worden en het vuile werk niet moet doorgeschoven worden naar de bewoners. Ook Ciudadanos is geen voorstander van het aangeven van medeburgers. ‘Daarmee creëer je een stad waarin burgers veranderen in surveillanten en verklikkers’.

Verantwoordelijkheid niet verplaatsen

De conservatie volkspartij Partido Popular (PP) is er niet op tegen dat de gemeente de samenwerking met de burgers opzoekt. Het zijn tenslotte de buurtgenoten die de illegale bewoning door toeristen opmerken. Zij zijn vaak ook de eerste die er overlast van ondervinden. De PP voegde er echter aan toe dat  het gemeentebestuur haar verantwoordelijkheid niet moet verplaatsen. Ze moet juist met een effectief plan komen en zorgen voor voldoende inspecteurs en hoge boetes.

Dit vind je misschien ook leuk