El Pais: overeenkomst tussen papieren PP en die van Bárcenas

door admin
El Pais: overeenkomst tussen papieren PP en die van Bárcenas

Onder de betalingen van bedrijven aan de partij die gedaan zijn tussen 1990 en 2008 zijn er ruim 30 in strijd met de wet op partijfinanciering. Die zegt dat de bedragen niet hoger mogen zijn dan 60.000 euro en altijd op een speciaal daarvoor bestemde rekening moeten worden gestort.

Onderzoekers legden de ‘papieren van Bárcenas’, zoals gepubliceerd in El País eind januari, naast die van de Partido Popular en ontdekten vele overeenkomsten.

Ook bleek dat veel bedrijven die geld schonken aan de partij, tegelijkertijd contracten hadden met overheidsinstanties om diensten te verlenen of producten te leveren. Iets dat volgens dezelfde wet eveneens is verboden.

Bárcenas

Luis Bárcenas was jarenlang de boekhouder van de partij. Tegen hem loopt momenteel ook een strafrechtelijk onderzoek vanwege zijn bezit van 36 miljoen euro op rekeningen buiten Spanje, met name in Zwitserland. 

Volgens de papieren van Bárcenas zouden meer dan 12 bedrijven in totaal bijna 7 miljoen euro aan de partij hebben betaald tussen 1990 en 1993 en tussen 1996 en 2008.

De krant ABC schrijft dat het de advocaat Jorge Trias Sagnier is geweest die kopieën van de boekhouding van zijn goede vriend Luis Barcenas aan El Paìs heeft verstrekt.

Dit vind je misschien ook leuk