Derde lijst van Nestlé-ijsjes met ‘kankerverwekkende’ stof bekend

door admin
Derde lijst van Nestlé-ijsjes met 'kankerverwekkende' stof bekend

Ze zijn besmet met het ‘kankerverwekkende’ ethyleenoxide. Volgens FACUA hebben twee werknemers van het bedrijf de informatie aan de consumentenorganisatie verstrekt, terwijl de fabrikant weigert de volledige lijst te geven.

Om welke ijsjes gaat het

De nieuwe lijst bevat de ijsjes in 14 variëteiten van Extreme Nata-Fresa, Pirulo Mikolápiz, Milka Avellana, Nuii Almendrado, Nuii Pure Chocolade met amandelen, Oreo bombón, Sandwich Bokazas Nata, Toblerone bombón, Smarties, Llra Cup Suprema Nougat, Gran Dama nata, Cream Princess Cake, Nestlé Tres Gustos Block en Nestlé Vanilla Block.

FACUA publiceerde op 26 juli al een eerste lijst met verschillende partijen van 46 door Froneri vervaardigde soorten ijs die uit de handel werden genomen, De ze waren van de merken Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera en Smarties.

Op 6 augustus rapporteerde de vereniging een tweede lijst met eenheden die behoren tot 19 variëteiten van Pirulo Mikolápiz, Extreme Vanilla, Cono Extreme Tres Chocolates, Nuii Almendrado met Vanilla from Java, Nuii Mascarpone met Scandinavian Blueberries, Bombón Nuii Coco en Mango de India, IJs Chococlack en Bombón Milka.

Waarom gaf fabrikant geen lijst aan FACUA?

De fabrikant Froneri zou hebben geweigerd een volledige lijst van de ijsjes die het terugroept taan FACUA te geven. In reacties aan de consumentenverenging stelt Froneri dat “we gepersonaliseerde berichten naar al onze distributeurs hebben gestuurd, zodat ze de geïdentificeerde partijen die aan hen zijn geleverd blokkeren. Het is noodzakelijk om te benadrukken dat alleen zeer specifieke batches worden beïnvloed. Er is geen productcategorie die in zijn geheel wordt beïnvloed en NIET alle producten die onder hetzelfde batchnummer zijn geproduceerd, worden noodzakelijkerwijs beïnvloed (dezelfde batch heeft verschillende productreeksen, waarvan sommige de getroffen stabilisator hebben gebruikt en andere niet)”.

Wat als je een besmet Nestlé-ijsje hebt gegeten?

Zowel Spaanse gezondheidsautoriteiten als de fabrikant stellen dat het niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid om de met ethyleenoxide besmette ijsjes te eten, schrijft de krant El Economista. 

Wat is ethyleenoxide?

Het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en Voeding (AESAN) drong er bij voedselbedrijven op aan om alle producten die gemaakt zijn met E410 -johannesbroodpitmeel of johannesbroodgom-, een besmet voedseladditief met ethyleenoxide, uit de handel te nemen. Specifiek werd het veelvuldig gebruikt bij de vervaardiging van ijs, waar het additief als stabilisator wordt gebruikt.

Het is een chemische stof en als zodanig sinds 1991 verboden in de Europese Unie als bestrijdingsmiddel en sinds 2011 is het gebruik ervan verboden als product ter bescherming van voedsel en diervoer. Het is nog wel toegestaan voor de desinfectie van medische apparatuur. De stof is ‘extreem ontvlambaar’ en ‘giftig’ gas. Ethyleenoxide kan ‘kanker’ en ‘genetische afwijkingen’ veroorzaken, staat geschreven in het toxicologische profiel dat is opgesteld door het Nationale Instituut voor Onderzoek en Veiligheid (INRS).

FACUA adviseert gebruikers met een van de genoemde ijsjes in huis, deze terug te brengen naar het verkooppunt die je het geld moet terugbetalen.

Froneri zegt in een verklaring dat “de hoeveelheid van het aangetaste bestanddeel die wordt gebruikt in het eindproduct verwaarloosbaar. Bovendien, zelfs in het geval van consumptie van een product dat door dit incident is beïnvloed, is het hoogst onwaarschijnlijk dat het een risico vormt voor de gezondheid van de consument. Het mogelijke gezondheidsrisico vloeit voornamelijk voort uit de directe manipulatie van de stof of uit een hypothetische consumptie in grote doses”.

Fabrikant Mars onderschrijft deze verklaring en stelt dat hoewel het gehalte aan ethyleenoxide in het betrokken ingrediënt hoger is dan de wettelijk vastgestelde limieten voor dit ingrediënt in Europa, het slechts gaat om een zeer kleine hoeveelheid waardoor consumptie van de producten niet schadelijk is voor de gezondheid. 

Dit vind je misschien ook leuk