2021: het dodelijkste jaar voor migranten onderweg naar Spanje

door admin
2021: het dodelijkste jaar voor migranten onderweg naar Spanje

Meer dan 4.400 migranten kwamen om het leven (5%) of raakten vermist (95%) op hun weg naar Spanje. Daarmee wordt 2021 het dodelijkste jaar tot nu toe, volgens hulporganisatie Walking Borders. Onder de doden zijn mensen van 21 nationaliteiten, 628 vrouwen en ten minste 205 minderjarigen. Het cijfer vermenigvuldigt met 3,5 de records die de Organisatie van de Verenigde Naties voor Migratie (IOM) heeft. Deze schat het dodental op de routes naar Spanje op 1.255 in 2021.

Route naar Canarische Eilanden veruit het dodelijkst

Walking Borders benadrukt in haar rapport dat de dodelijkste route die naar de Canarische Eilanden is. Dit is volgens hen te wijten aan de ‘militarisering van de Middellandse Zee’. Op de route naar de eilanden ten westen van Afrika zijn 4.016 mensen van de 4.404 in totaal omgekomen of verdwenen. De slachtoffers verdronken bij 124 schipbreuken. Dat komt neer op 91 procent van het totaal. 

De Canarische route wordt gevolgd door de Algerijnse route, met 191 doden of vermisten in 19 scheepswrakken en 95 slachtoffers in 10 scheepswrakken. Dan volgt de Alborán-route, volgens de gegevens van de organisatie.

Ruim 400 migranten op weg naar Spanje uit zee gered

De maand augustus was met meer dan 660 slachtoffers op zee de meest tragische maand. Ook de weken van eind mei en begin juni waren erg negatief. Spanje bevond zich toen in een “een diplomatieke crisis” met Marokko. In die periode van twee weken kwamen 482 mensen om op zee.

Bijna 95% van lichamen nooit teruggevonden

Volgens het document zijn in 94,8 procent van de 4.404 in 2021 geregistreerde gevallen de lichamen van de mensen nooit verschenen.

De oprichter van de ngo en mensenrechtenactiviste, Helena Maleno, stelde de behandeling die wordt gegeven aan de lichamen die wel geborgen kunnen worden aan de kaak. Ze legde uit aan RTVE dat in veel gevallen de migrant niet wordt begraven zoals de familie – die veelal niet naar Spanje kan reizen – wenst. Voorts zijn er gevallen waarin migranten in minder dan 24 uur na hun redding worden begraven in anonieme ‘massagraven’.

Maleno heeft ook kritiek op het feit dat Spanje zich richt op de schepen die “niet aankomen” en geen andere cijfers publiceert die belangrijk zijn, zoals “hoeveel schepen of mensen een poging doen om Spanje te bereiken”.

‘Pijncijfers’ want in realiteit veel meer slachtoffers

Walking Borders heeft deze gegevens beschreven als “pijncijfers” en wijst erop dat er in realiteit veel meer slachtoffers van deze routes zijn dan wordt geregistreerd. 

De activist zegt dat de organisatie met het rapport de situatie wil benadrukken waarin migranten zich op zee bevinden. Wat er aan de Europese grenzen gebeurt moet zichtbaarder worden. 

Dit vind je misschien ook leuk