De huurmarkt in Spanje heeft een grondige metamorfose ondergaan. Vastgoedportalen laten zien dat een groot deel van de woningen worden verhuurd op seizoensbasis. In sommige steden spreekt men zelfs van een bloedbad door deze tijdelijke verhuur. De Spaanse minister van huisvesting, Isabel Rodríguez, gaat maatregelen nemen.
Deze huurformule heeft zich de afgelopen jaren (toen de huidige woningwet vorm begon te krijgen) snel verspreid. Huiseigenaars kunnen hiermee enkele van de meest controversiële punten van de overheidsregulering omzeilen. Bijvoorbeeld de aanpassing van de huurprijs of de verlenging van het contract.
Volgens de laatste gegevens van platform Idealista is de hausse in seizoensverhuur zo groot dat deze in de afgelopen vijf jaar meer dan verdrievoudigd is. Met een groei van 232% is de markt nu goed voor 14% van het totale aanbod. Tegelijkertijd blijven permanente huurwoningen van de markt verdwijnen: deze zijn in vijf jaar tijd met 33% gedaald.
Tijdelijke verhuur vooral probleem in Barcelona
Deze grote verandering is vooral zichtbaar in Barcelona, waar het traditionele aanbod in vijf jaar tijd met 75% is gedaald. “Het is een aderlating”, zegt het vastgoedportaal. Sinds afgelopen maart is de Catalaanse hoofdstad geclassificeerd als een stressgebied, en als zodanig wordt de referentieprijsindex toegepast om de huurprijzen te beperken.
Andere plaatsen waar traditionele verhuuraanbod fors daalde
Het aanbod daalde ook aanzienlijk in Oviedo (-55%), San Sebastian (-54%) en Las Palmas de Gran Canaria (-51%). De trend is ook goed zichtbaar in grote plaatsen zoals Madrid en Palma; zij staan zelfs op de vijfde plaats, met een daling van 46% in het aantal woningen dat wordt aangeboden voor permanente verhuur.
Plaatsen met groeiend aanbod traditionele huurwoningen
Daarentegen groeide het aanbod van traditionele huurwoningen in de afgelopen vijf jaar op slechts zeven locaties. Dit zijn de steden Huesca (met 112% meer woningen op de markt), Jaén (55%), Lugo (13%), Cáceres (11%), Cádiz (6%), Teruel en Murcia (4% in beide gevallen).
De ontwikkelingen van de tijdelijke verhuur
Wat betreft de ontwikkeling van seizoensverhuur, was de grootste toename van het aanbod in de afgelopen vijf jaar in Málaga (466%), Alicante (309%), Sevilla (279%), Valencia (276%), Barcelona (244%), Bilbao (217%) en Palma (208%). Stijgingen van minder dan 200% zijn waargenomen in Madrid (159%) en San Sebastian (136%).
Barcelona is de hoofdstad waar het gewicht van seizoensverhuur op de totale markt heel groot is, met 46% van het totale aanbod. Daarna volgen San Sebastian (38%), Badajoz (30%), Tarragona (26%), Girona (25%) en Cádiz (19%). Daarna volgen de grote markten van Madrid (17%), Valencia (14%), Palma (13%), Alicante (12%), Bilbao (12%) en Malaga (11%). In de steden Ciudad Real, Melilla, Guadalajara en Ourense daarentegen is dit fenomeen slechts aanwezig in 1% van het beschikbare aanbod.
Spectaculaire stijging in kleinere markten
De grootste en meest spectaculaire stijgingen van het aanbod van dit type hebben zich voorgedaan in kleine markten waar dit fenomeen “tot nu toe vrijwel onbestaand was en waar het verschijnen van een handvol advertenties zeer uitgesproken stijgingen heeft veroorzaakt”, legt Idealista uit. Dit is het geval in Jaén (2.500%), Murcia (1.614%), Tarragona (1.080%), Granada (1.039%) en Castellón de la Plana (1.000%). In Lugo, Teruel en Melilla is het seizoensgebonden aanbod ongewijzigd gebleven.
Regelgeving vanuit de overheid
De Spaanse regering wil de vlucht van flats van traditionele verhuur naar seizoensverhuur stoppen. Om dit te doen, gaat ze eisen dat de ondertekening van het huurcontract moet worden geaccrediteerd als reden voor de verhuur. Met andere woorden, het zal nodig zijn om het gebruik van een tijdelijke flat te rechtvaardigen. “We moeten alle noodzakelijke mechanismen instellen om te voorkomen dat de huisvestingswet wordt omzeild en om deze seizoensverhuur te beschermen voor wat het werkelijk is: mensen die een tijdelijke huurwoning nodig hebben en het is niet hun gewone verblijfplaats”, legde de minister van Huisvesting, Isabel Rodríguez, afgelopen juli uit. In dit geval hangt het tijdelijke karakter af van de reden. “Zo zou een sportevenement twee maanden huur kunnen rechtvaardigen. Een academisch jaar zou 9 maanden zijn en een onderzoek zou een jaar en drie maanden kunnen zijn”, zei ze.
De Spaanse regering werkt aan de ontwikkeling van een staatsplatform met toeristische huurappartementen, inclusief tijdelijke appartementen. Het zal elke gemeubileerde woning opnemen die voor minder dan 12 maanden wordt verhuurd via een online platform, zoals Airbnb of een makelaarskantoor.