Deze dieren vormen de entourage van de Drie Koningen, Caspar, Melchior en Balthasar, die vanaf hun praalwagen snoepjes uitstrooien over kinderen en hun ouders, die zich in groten getale langs de route hebben verzameld.
De dierenliefhebbers vinden dat het welzijn van de dieren in gevaar wordt gebracht door ze bloot te stellen aan enorme mensenmassa’s, felle verlichting en luide muziek. Volgens de organisatie ‘Libera’ zijn al meer dan 65.000 handtekeningen verzameld tegen het gebruik van dieren bij de zogenoemde Cabalgatas de los Reyes Magos in Galicië.
Niet educatief
De dierenrechtenorganisatie wijst erop dat het gebruik van dieren bij de optochten ‘kinderen leert dieren te gebruiken zoals zij willen, het is niet educatief’. Bovendien leren de kleintjes de dieren niet ‘echt’ kennen, omdat die zich in een staat van ‘stress en misbruik’ bevinden.
Negatief beeld
Door een aantal ganzen voorbij te zien stappen tijdens een parade, leren kinderen niets over hen. Eerder wordt en negatief beeld overgebracht: dieren zijn objecten die kunnen worden gebruikt om een activiteit opvallender te maken’, legt een woordvoerder van de milieupartij Ecologistas en Acción uit.
Ondanks dat sommige gemeenten dieren uit de processies weren, zou een wet nodig zijn om de praktijken te elimineren in gemeenten die deze ‘genormaliseerd’ hebben.
Gestreste olifant
Als voorbeeld waar de stress bij de dieren toe kan leiden, wordt gewezen op de situatie in Medina del Campo (Valladolid) in 2020. Toen sloeg een olifant de burgemeester en ‘meerdere mensen’ met zijn slurf. Toch heeft deze gemeente dit jaar opnieuw dieren ingezet op 5 januari.
Ecologistas en Acción pleit al jaren voor specifieke voorschriften die het gebruik van dieren “in alle ruimtes buiten hun leefgebied en manier van leven” regelt, zoals paardrijden, levende kerststallen of bij filmopnames, onder andere.
In de zojuist van kracht geworden nieuwe dierenwelzijnswet is veel geregeld voor het gebruik van dieren om misbruik van dieren tegen te gaan, maar deze betreft vooral huisdieren.