De regio Valencia staat op de rand van een milieuramp na de verwoestende gevolgen van de recente DANA. Al herstelt de watervoorziening in veel getroffen delen van Valencia zich geleidelijk, schade aan waterzuiveringsinstallaties blijven een enorme bedreiging vormen. Niet alleen voor de volksgezondheid, maar ook voor kwetsbare natuurgebieden zoals de Albufera.
Het gebied huisvest talrijke vogelsoorten, vissen en andere waterdieren. Deze habitats zijn gevoelig voor verstoringen en vervuiling, zoals ongezuiverd afvalwater. Nu loopt al het zwaar vervuilde water uit de rambla del Poyo, een beek die verantwoordelijk was voor een groot deel van de catastrofale overstromingen in de provincie, rechtstreeks het natuurgebied in. Dat is nu veranderd in een chaotisch landschap van modder, afval en verwoeste infrastructuur. Huishoudelijke apparaten, autobumpers, afvalcontainers en verkeersborden steken her en der uit de dikke lagen modder.
Bovendien zijn de rijstvelden in de regio, een van de belangrijkste irrigatiegewassen en economische pijlers van de streek, overstroomd en vervuild met miljoenen kilo’s plastic afval. Volgens Eva Tudela van Acció Ecologista – Agró, moeten deze plasticresten op korte termijn worden verwijderd. Als dit niet gebeurt, zullen de boeren het afval in de bodem werken, waarna het vrijwel onmogelijk wordt om het nog te verwijderen.
Verwoestende impact DANA op waterbeheerinfrastructuur
Volgens de gegevens die deze week door de Generalitat aan het Ministerie voor Ecologische Transitie zijn verstrekt, zijn 107 zuiveringssystemen buiten werking door de ‘dana’. Dit betekent dat 50% van alle waterzuiveringsinstallaties in de provincie Valencia niet functioneert. Hugo Morán, staatssecretaris van Milieu, verklaarde woensdag in het Congres dat de grootste zorg van zijn departement op dit moment ligt bij de impact van de ‘dana’ op de waterbeheerinfrastructuur, met name de rioleringssystemen. Veel van deze zuiveringsinstallaties zijn “letterlijk begraven”, omdat zij zich stroomafwaarts bevinden, dicht bij de stranden, en daardoor kwetsbaarder zijn. Verder zijn veel rioleringsbuizen beschadigd en lekt water op talloze, nog niet in kaart gebrachte plaatsen weg.
Herstel van drinkwater vertraagd door schade aan infrastructuur
Hoewel 90% van de getroffen bevolking in 69 gemeenten nu weer toegang heeft tot drinkwater, zijn er nog steeds problemen met de druk en de kwaliteit. Dat wordt deels veroorzaakt door de grote schade in de waterinfrastructuur. Daarom wordt in veel gevallen geadviseerd het water eerst te koken voordat mensen het veilig kunnen consumeren. Ondertussen bemoeilijkt de immense hoeveelheid modder de werking van de waterleidingen en afvoersystemen. Dat maakt de herstelwerkzaamheden extra complex.
Nog een probleem: modder wordt hard
De modder begint bovendien te verharden in de afvoerleidingen. Dat belemmert de waterafvoer verder en kan leiden tot stilstaand water. Enrique Cabrera, ingenieur van de Technische Universiteit van Valencia waarschuwde in La Razón dat dit het risico op gezondheidsschade en verdere milieuschade vergroot. Volgens hem is het essentieel om deze leidingen snel te ontstoppen of, indien nodig, te vervangen. Verharde modder maakt de situatie ook nog moeilijker omdat dit de afvoercapaciteit verder beperkt, vooral tijdens nieuwe regen.
Tekort aan specialisten hindert herstel
Vanuit heel Spanje trekken specialisten naar het getroffen gebied om hun expertise in te zetten. Ook de provincie heeft een beroep gedaan op specialisten uit heel Spanje om de talrijke lekkages te repareren. Desondanks is er een groot gebrek aan voldoende gekwalificeerde vakmensen, zoals loodgieters, wat het herstel van de watervoorziening vertraagt. Het gebrek aan zuiveringscapaciteit betekent echter dat de dreiging van een verdere milieuramp voorlopig blijft bestaan.
Lees ook: Gezondheidsrisico’s voor bewoners en hulpverleners in rampgebied Valencia