Koning Felipe van Spanje ziet af van erfenis koning-emeritus Juan Carlos I

door admin
Koning Felipe van Spanje ziet af van erfenis koning-emeritus Juan Carlos I

Het koningshuis wil hiermee duidelijk maken dat Felipe geen enkel bedrag, investering of goed zal accepteren waarvan de herkomst mogelijk niet in overeenstemming is met de wet. Ook wil de koning van Spanje dat zijn vader niet langer een jaarlijkse uitkering van de Spaanse overheid ontvangt. Vorig jaar ontving Juan Carlos nog 194.232 euro.

Nieuw schandaal rondom koning-emeritus Spanje

Met deze verklaring reageerde koning Felipe op het verhaal dat hij begunstigde zou zijn van fondsen die vooralsnog bekendstaan onder de namen “Zagatka” en “Lucum” en die op dit moment op naam staan van Juan Carlos I. Het laatstgenoemde fonds zou volledig naar koning Felipe gaan als Juan Carlos zou komen te overlijden, de waarde van dit fonds bedraagt 65 miljoen euro.

De bedragen – bij elkaar zo’n honderd miljoen euro – zou Juan Carlos cadeau hebben gekregen bij de bemiddeling over een hogesnelheidstrein tussen Spanje en de koning van Saoedi-Arabië. Het nieuws over deze rekeningen in Genève kwam begin maart naar buiten via de Zwitserse krant La Tribune de Genève waarna Juan Carlos werd verdacht van witwaspraktijken.

Felipe wil waardigheid van Spanje beschermen

Koning Felipe ontkent te zijn betrokken bij dit fonds en heeft met deze persverklaring publiekelijk laten weten dat hij dit geld niet wil accepteren. Hij verwijst naar zijn kroning in 2014 en dat hij – bij het accepteren van de kroon van Spanje – heeft gezworen dat hij de waardigheid van de institutie zal beschermen en dat hij eerlijk en transparant zal handelen.

Juan Carlos heeft inmiddels laten weten dat hij zijn zoon nooit heeft ingelicht over dit fonds. Het onderzoek naar zijn betrokkenheid bij witwaspraktijken en hoe deze fondsen tot stand zijn gekomen is op dit moment nog steeds gaande in Zwitserland.

Dit vind je misschien ook leuk