Canarische Eilanden ook op slot

door admin
Canarische Eilanden ook op slot

Zo willen de regionale Canarische autoriteiten de verspreiding van het coronavirus op de archipel tegengaan. De vliegverbindingen tussen de eilanden worden beperkt tot 18 dagelijkse vluchten in plaats van de normaliter 200 dagelijkse vluchten die er zijn op dagen door de week. Verder worden alle vluchten, zowel commerciële als particuliere – tussen de eilanden van de archipel verboden. Een aantal routes moeten operationeel blijven op basis van de verplichte openbaar vervoer voorzieningen in deze autonome Spaanse regio. De volgende verbindingen blijven:

– Gran Canaria – Tenerife Norte: 4

– Gran Canaria – Lanzarote: 3

– Gran Canaria – Fuerteventura: 3

– Gran Canaria – La Palma: 1

– Gran Canaria – El Hierro: 1

– Tenerife Norte – La Palma: 2

– Tenerife Norte – La Gomera: 1

– Tenerife Norte – El Hierro: 1

– Tenerife Norte – Fuerteventura: 1

– Tenerife Norte – Lanzarote: 1

In het maximaal toegestane aantal vluchten zijn niet inbegrepen vluchten van de staat, goederenvluchten, humanitaire, medische of noodvluchten. Bovendien dienen de vliegmaatschappijen alle nodige maatregelen te treffen om de maximaal mogelijk afstand tussen de passagiers te bewaren, waardoor vluchten slechts voor 50 procent bezet kunnen zijn.

Mensen die op een van bovengenoemde trajecten willen vliegen moeten een dringende noodzaak voor hun reis aan te kunnen tonen. Als dringende noodzaken worden beschouwd: de garantie op levering van goederen en diensten voor de eilandbewoners; bezoek aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen; woon-werkverkeer; terugkeer naar de gewone verblijfplaats; hulp en zorg voor ouderen, jongeren, hulpbehoevenden of kwetsbare personen; vanwege overmacht of spoedsituaties. 

Veerdiensten

Ook het transport over zee wordt drastisch –  met meer dan de helft van de normale frequenties – verminderd. Om je per boot van het ene naar het andere eiland te begeven dien je aan dezelfde voorwaarden te voldoen als hierboven omschreven met betrekking tot het vliegverkeer. 

Normaal gesproken zijn er 62 zeeroutes tussen de 8 eilanden. Dat worden er vanaf donderdag middernacht 26 met de volgende frequenties:

– Santa Cruz de Tenerife – Agaete: 3

– Las Palmas de Gran Canaria – Morro Jable: 2

– Las Palmas de Gran Canaria – Arrecife: 1

– Santa Cruz de Tenerife – Las Palmas de Gran Canaria: 4

– Corralejo – Playa Blanca: 4

– Los Cristianos – San Sebastián de La Gomera: 4

– Los Cristianos – Santa Cruz de La Palma: 2

– Las Palmas de Gran Canaria – Puerto del Rosario: 1

– Los Cristianos – Valverde: 1

– Órzola – Caleta de Sebo: 4

Toegang tot havens voor pleziervaart verboden

De toegang tot alle havens van de Canarische Eilanden voor alle type boten en jachten bestemd voor pleziervaart in particuliere handen of gehuurd (charters) is verboden, ongeacht de herkomst van de vaartuigen.

Alleen als de havenautoriteiten daarvoor gegronde redenen zien en in buitengewone omstandigheden kunnen passagiers van boord. Aangezien de maatregelen pas om middernacht van de dag ná publicatie in het staatsblad BOE van kracht kunnen gaan en deze woensdag gepubliceerd zullen worden, gaan ze donderdag 19 maart om middernacht in. 

Van Canarische Eilanden naar Spaans vasteland

Dagelijks zullen er tijdens de lockdown-periode van Spanje 17 vluchten zijn tussen de Canarische eilanden en het Spaanse vasteland. Normaal zijn dat er 115 per dag. Om een van die vluchten te nemen gelden de strenge voorwaarden, zoals hierboven ook omschreven. Pleziervluchten zijn er niet meer bij. Zo is het eiland Lanzarote slechts met Spanje verbonden via één dagelijkse heen en terugvlucht naar Madrid en eentje naar Barcelona. Fuerteventura en La Palma houden één dagelijkse verbinding met Madrid. Tenerife en Gran Canaria houden twee dagelijkse vluchten op Madrid, twee op Barcelona en op Bilbao en Sevilla beide één.

Belangrijk is dat wel vluchten worden toegestaan om toeristen en andere buitenlanders die willen terugkeren naar hun vaste verblijfplaats te vervoeren. 

Volgens de regionale autoriteiten zijn praktisch alle besmettingen op de eilanden geïmporteerd. Het ene eiland is zwaarder getroffen dan het andere en de regering wil dan ook juist nu gebruik maken van het voordeel dat de eilanden al hebben doordat de zee hen van elkaar scheidt. 

Bij iedereen die op welke manier dan ook van het Spaanse vasteland naar een van de eilanden komt, wordt bij aankomst de temperatuur gemeten. 

Dit vind je misschien ook leuk