Geen minimum vitaal inkomen voor mensen met eigen bedrijf in Spanje

door admin
Geen minimum vitaal inkomen voor mensen met eigen bedrijf in Spanje

Met deze maatregel worden alle 1.245.000 zelfstandige ondernemers in Spanje buiten beeld gehouden voor dit sociale vangnet dat afgelopen vrijdag na veel politieke discussies definitief werd goedgekeurd. 

Zodra een van de gezinsleden de eigenaar is van een bedrijf dat staat ingeschreven in het Spaans handelsregister, wordt er niet meer gekeken naar het inkomen of naar de andere personen die deel uitmaken van het huishouden. Dat staat vermeld in de officiële Staatscourant (BOE) die afgelopen maandag werd gepubliceerd en waarin de voorwaarden staan beschreven om aanspraak te kunnen maken op het MVI. 

Het gaat om een nieuwe voorwaarde die bijvoorbeeld niet van toepassing is op de renta mínima de inserción, een subsidie voor mensen met geen of een zeer laag inkomen die door de autonome regio’s wordt verstrekt. 

Komend collegejaar kosteloos studeren

Mensen die wel aanspraak mogen maken op het MVI hoeven bij inschrijving aan een universiteit het komend schooljaar geen collegegeld te betalen. Dat geldt ook voor alle studenten die geen studiebeurs toegewezen hebben gekregen voor het behalen van een academische titel of voor afgestudeerden die geen studiebeurs kregen voor een postdoctorale cursus.  

De BOE beschrijft ook dat een gezin niet van samenstelling verandert op het moment dat een van de gezinsleden werkt of studeert in een andere stad, zelfs niet als deze persoon daar woont. Het verdiende salaris telt dan wel mee bij de uitkering van het MVI, ook als dit salaris niet met de andere gezinsleden wordt gedeeld. Werk, studie, medische behandelingen of revalidatie in een andere gemeente mogen geen reden zijn voor verandering van gezinssamenstelling. De persoon die elders werkt of studeert, mag op geen enkele manier deel uitmaken van een ander huishouden. 

Hulp bij hoge huur

Wanneer de woninghuur hoog is vergeleken met het inkomen (meer dan 10%), zal het uit te keren MVI ook hoger zijn. Deze regel zou ervoor kunnen gaan zorgen dat het begrote budget van 3 miljard euro per jaar in de praktijk hoger uit gaat vallen. 

Dit vind je misschien ook leuk