Massale leegloop bij Policía Nacional in Catalonië

door admin
Massale leegloop bij Policía Nacional in Catalonië

De ruim 800 overplaatsingsverzoeken uit Catalonië houden in dat de Policía Nacional dit jaar in de Catalaanse regio een kwart van zijn agenten moet missen. Agenten die niet allemaal worden vervangen. Dit meldden verschillende Spaanse media op maandag. Als voornaamste redenen worden de steeds verder oplopende spanningen als gevolg van de onafhankelijkheidsstrijd genoemd en de hoge kosten van levensonderhoud in de Catalaanse regio.

Aantal overplaatsingen loopt op sinds 2018

De mededeling van de grote hoeveelheid overplaatsingsverzoeken werd gedaan door Luis Mansilla, algemeen secretaris van de verenigde politievakbond (SUP) van Catalonië. In 2018 vroegen zo’n 400 politieagenten om overplaatsing uit Catalonië; in 2019 liep dit aantal verder op naar 500 agenten die liever elders in Spanje ingezet wilden worden. In 2020 is er sprake van een recordaantal van maar liefst 800 agenten die overgeplaatst willen worden. De toename van het aantal overplaatsingsverzoeken sinds 2018 valt samen met de gerechtelijke uitspraak over de gevangenisstraffen van de Catalaanse politieke leiders in het onafhankelijkheidsproces, die leidde tot rellen in diverse Catalaanse steden, waaronder in Barcelona.

Toenemend geweld tegen politieagenten in Catalonië

Het aantal overplaatsingsverzoeken is niet alleen afkomstig van agenten die net de politieacademie hebben verlaten, maar ook van agenten die al een langere staat van dienst hebben. Mansilla laat weten dat het geweld van onafhankelijkheidsstrijders tegenover politieagenten toeneemt. Niet alleen op straat of bij het politiebureau, maar agenten worden zelfs op hun huisadres lastiggevallen en bedreigd.

Het korps van de Policía Nacional in Catalonië zal in omvang gaan slinken aangezien vakbonden lieten weten dat slechts 700 van de 800 vertrokken agenten vervangen zullen worden.

Dit vind je misschien ook leuk