Spanje koopt 5 miljoen extra griepvaccins voor verwachte griep- en coronagolf

door admin
Spanje koopt 5 miljoen extra griepvaccins voor verwachte griep- en coronagolf

De Spaanse krant La Vanguardia schrijft dat epidemiologen verwachten dat deze zomer de corona-uitbraken in Spanje controleerbaar zijn. Oktober is de maand waarin experts een nieuwe coronagolf vrezen die samen zal vallen met de jaarlijkse griepgolf. Als deze twee in dezelfde maand tot uiting komen dan betekent dat een (te) zware belasting van de gezondheidszorg in Spanje.

Extra doses bovenop inentingen van Spaanse autonome regio’s

Precies om deze reden heeft de Spaanse gezondheidszorg 5 miljoen extra griepvaccins aangekocht, zo meldde La Sexta gistermiddag. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft deze extra vaccins gekocht bovenop de doses die de autonome regio’s in Spanje reeds hebben gekregen om inwoners met een hoger gezondheidsrisico in te enten tegen de griep. Het ministerie wil met deze extra vaccins de gebruikelijke doelgroep uitbreiden. Met name zorgpersoneel, ouderen en risicogroepen krijgen dit jaar een inenting tegen de griep, mensen die normaal gesproken geen onderdeel zijn van het vaccinatieprogramma.

Gezondheidszorg Spanje niet te zwaar belasten

Deze aankondiging deed de Minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, gisteren. Een van de maatregelen om de zorg in Spanje niet nog eens zo zwaar te belasten is om ervoor te zorgen dat meer mensen worden ingeënt tegen de griep zodat deze mensen in het najaar hopelijk minder gebruik hoeven te maken van de gezondheidszorg. “Hoe meer mensen zijn ingeënt tegen de griep, des te minder mensen dit najaar naar het ziekenhuis hoeven.”

Illa liet ook weten de eerstelijnsgezondheidszorg in Spanje te willen versterken door een groot deel van de patiënten thuis te laten herstellen indien dit verantwoord is. Ook benadrukte hij dat het van essentieel belang is om in een vroeg stadium uitbraken van COVID-19 te signaleren en direct in te grijpen.

Dit vind je misschien ook leuk