Mondkapjesplicht ook in regio Valencia met Costa Blanca verder aangescherpt

door admin
Mondkapjesplicht ook in regio Valencia met Costa Blanca verder aangescherpt

Dat betekent dat iedereen vanaf 6 jaar vanaf zaterdag verplicht is een mondkapje te dragen op de openbare weg, openbare ruimten zowel buiten als binnen en alle niet-openbare ruimtes die zijn geopend voor publiek. Een belangrijk verschil tussen Valencia en Andalusië – beide zeer toeristische regio’s – is dat in Valencia de mondkapjesplicht niet geldt op stranden, bij zwembaden en in de natuur. Wel moet een mondkapje worden gedragen op terrassen wanneer men niet iets consumeert. ‘Het feit dat we op een terras zitten wil niet zeggen dat we dat onbeschermd moeten doen’, zei Ana Barceló, afgevaardigde van Volksgezondheid in de regio. Terrassen behouden hun capaciteit van 75 procent en het maximum van 20 personen per tafel. In het uitgaansleven is de maximale capaciteit gesteld op een derde. Alleen mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen zijn van de plicht uitgesloten. Barceló adviseerde het gebruik van een mondkapje ook in privé-ruimtes, zowel buiten als binnen, wanneer daar veel personen samenkomen die niet tot één huishouden behoren en waar de veilige sociale afstand niet gegarandeerd kan worden. 

Niet alle mondkapjes zijn in Valencia toegestaan. Alleen de hygiënische en chirurgische mondkapjes. Mondkapjes met ventiel zijn expliciet verboden tenzij die om werkredenen gedragen moeten worden. 

Volgens Barceló zijn er 20 actieve uitbraken in de regio en worden alle besmettingen gevolgd om de uitbraken in te kapselen. De besmettingen zijn vooral in twee concrete situaties ontstaan: bij familiesamenkomsten en in het uitgaansleven. Hier lijken mensen het steeds minder nauw te nemen met de maatregelen. Barceló wees er nogmaals op dat de bevolking een enorme inspanning hebben geleverd in de acute fase van de pandemie en ‘dat we met zijn allen niet het werk van de zorgprofessionals overboord kunnen gooien en vergeten’. 

Binnen de leeftijdsgroep van 20 tot 40 jaar is het aantal besmettingen aan het verviervoudigen, bovenal omdat mensen het nemen van persoonlijke veiligheids- en hygiënemaatregelen op privéfeestjes en in het uitgaansleven mider serieus aan het nemen zijn. De autoriteiten wijzen erop dat in deze leeftijdsgroep besmette personen doorgaans geen symptomen hebben, wat hen een vals gevoel van veiligheid geeft, waardoor ze het niet zo nauw meer nemen.

Het regionale ministerie van Zorg heeft het uitgaansleven in de plaats Gandia stilgelegd als gevolg van de uitbraak die hier is ontstaan. Hetzelfde zal gebeuren op alle plekken waar vergelijkbare omstandigheden optreden en waar ‘niet de maatregelen worden genomen’ die door Volksgezondheid worden aanbevolen.

Dit vind je misschien ook leuk