Spanje start met eerste klinische proeven coronavaccin op mensen

door admin
Spanje start met eerste klinische proeven coronavaccin op mensen

De eerste klinische proeven met het coronavaccin in Spanje gaan vrijwel direct van start. Het Spaanse geneesmiddelenbureau AEMPS zal de uitvoering van het onderzoek op zich nemen. De Nederlandse farmaceutische organisatie Janssen, onderdeel van de Amerikaanse gezondheidsorganisatie Johnson & Johnson, heeft dit vaccin ontwikkeld en zal nu een tweede fase ingaan. De zogenaamde fase II-proef zal plaatsvinden onder 590 gezonde vrijwilligers in Spanje, Duitsland en België.

Bepalen welke hoeveelheid beschermt tegen Covid-19

De vrijwilligers die zich laten inenten met het virus zijn tussen de 18 en 55 jaar oud en boven de 65 jaar. De proeven en het inenten zullen plaatsvinden in de ziekenhuizen La Paz en La Princesa in Madrid en Marqués de Valdecilla in Santander. Deze proef zal straks moeten uitwijzen hoeveel van het vaccin iemand toegediend moet krijgen om voldoende beschermd te zijn tegen Covid-19. Na fase II van het onderzoek zal nog een laatste testfase volgen vooraleer het vaccin officieel zal worden goedgekeurd.

Fase II gaat direct van start gaat en zal naar verwachting ‘enkele maanden’ duren. Tijdens de persconferentie van vanochtend liet minister Illa doorschemeren trots te zijn dat Spanje deel uitmaakt van deze klinische proef en dat het een erkenning is voor de kwaliteit van het Spaanse zorgsysteem.

Fase I van proeven met coronavaccin succesvol afgerond

De fase I-proeven werden eerder uitgevoerd onder 1.045 proefpersonen in de Verenigde Staten en in België. De resultaten zijn volgens de minister goed genoeg om met een gerust hart deel te nemen aan deze volgende fase van het testen van dit coronavaccin. Bij de eerder geteste mensen en dieren hebben zich geen zorgelijke bijwerkingen voorgedaan en is het middel veilig genoeg om verder te testen op mensen.

Spanje onderhandelt samen met Europese Commissie met meerdere partijen

Minister Illa laat tegelijkertijd weten dat het AEMPS contact heeft met andere onderzoekers om mogelijke klinische onderzoeken met andere organisaties te laten plaatsvinden in Spanje. Hierbij verwijst Illa naar de aankoop van 30 miljoen vaccins van het farmaceutische bedrijf AstraZeneca. Zij ontwikkelden samen met onderzoekers van de Oxford universiteit een vaccin tegen Covid-19. Spanje neemt deel aan de Europese alliantie voor de aankoop van vaccins en is een van de zeven landen waarmee wordt onderhandeld over verschillende vaccins.

Dit vind je misschien ook leuk