72 procent Spanjaarden wil inenting tegen Covid-19

door admin
72 procent Spanjaarden wil inenting tegen Covid-19

Ipsos heeft samen met het WEF tussen 27 juli en 7 augustus 19.519 mensen tussen de 18 en 74 jaar uit de Verenigde Staten, Canada, Maleisië, Zuid-Afrika en Turkije geïnterviewd, alsook mensen tussen de 16 en 74 jaar uit 22 andere landen ter wereld.

Spanje, Nederland en België op een lijn

In Nederland en België wordt er niet heel anders gedacht over een vaccin tegen Covid-19. In Nederland zou 71 procent van de ondervraagden zich laten inenten en in België ligt het percentage op 70 procent. In China, het land waar het coronavirus als eerst om zich heengreep, zegt maar liefst 97 procent van de bevolking zich te willen laten inenten tegen Covid-19. Ipsos laat weten dat in elk land gemiddeld gezien meer inwoners zich liever wel laten inenten dan niet.

Is vaccin tegen Covid-19 al in 2020 beschikbaar?

Een andere vraag die tijdens het onderzoek aan deelnemers werd gesteld is of zij vertrouwen hebben dat het vaccin nog in 2020 beschikbaar zal zijn. 59 procent van de onderzochte mensen gelooft niet dat 2020 realistisch is om een vaccin op de markt te brengen. In Spanje waren de meningen een stukje pessimistischer aangezien 64 procent niet gelooft dat er nog dit jaar een goedgekeurd vaccin tegen corona zal komen. Ook op deze vraag reageerde de Chinese deelnemers het meest optimistisch aangezien 87 procent vertrouwen heeft dat ze nog dit jaar ingeënt kunnen worden.

Spanjaarden meest angstig voor bijwerkingen Covid-19-vaccin

Van de mensen die zich liever niet laten inenten met een Covid-19-vaccin geven deelnemers als belangrijkste reden op dat ze bang zijn voor mogelijke bijwerkingen (gemiddeld 56 procent van alle deelnemers). Vergeleken met inwoners uit andere landen zijn Spanjaarden het meest angstig voor de bijwerkingen (70 procent). In België denkt 61 procent van de deelnemers er ook zo over. In Nederland ligt dat percentage op 51 procent.

Het volledige Spaanstalige onderzoek van Ipsos is te lezen op hun website.

Dit vind je misschien ook leuk