Spanje loopt 40 miljoen toeristen en 50 miljard aan inkomsten mis door Covid-19

door admin
Spanje loopt 40 miljoen toeristen en 50 miljard aan inkomsten mis door Covid-19

Het verlies aan toeristen en inkomsten wordt door het nationaal instituut voor statistiek vergeleken met dezelfde periode in 2019. Niet alleen zijn er in Spanje 40 miljoen minder toeristen, Spanje verliest daarmee – aangezien het voor een groot deel afhankelijk is van toerisme – rond de 50 miljard euro aan inkomsten.

Lockdown, coronamaatregelen en angst bij toeristen grootste oorzaken

Dit allemaal vanwege de lockdown en alle andere beperkende maatregelen om de verspreiding van Covid-19 in te dammen. Niet alleen de reisbeperkingen van en naar Spanje waren oorzaak van dit verlies, ook de angst die bij een groot deel van de toeristen heerst, is deels oorzaak van de uitblijvende toeristenstroom. Hoewel de Spanjaarden wel geld uitgaven aan vakantie in eigen land, voornamelijk in rustiger gelegen gebieden, compenseren deze inkomsten bij lange na niet het verlies dat de toeristische sector van Spanje dit jaar al heeft geleden.

Het INE legde niet de volledige oorzaak bij de beperkingen die Spanje heeft opgelegd op eigen grondgebied, maar het INE noemde ook de (reis)beperkingen van andere landen als oorzaak van de uitblijvende toeristenstroom naar Spanje.

toeristenseizoen 2020 versus 2019

Van januari tot eind augustus 2019 vierden maar liefst 58,2 miljoen buitenlanders hun vakantie in Spanje. Vorig jaar kwamen alleen in augustus al 10,1 miljoen mensen naar Spanje. Nog niet alle cijfers van de afgelopen maand augustus zijn compleet, maar vooralsnog schat het INE het aantal buitenlandse toeristen van januari tot eind augustus 2020 in Spanje tussen de 15 en 16 miljoen.

Het INE vergeleek ook de uitgaven die toeristen in Spanje deden. In 2019 gaven buitenlandse toeristen zo’n 64,1 miljard euro uit in Spanje. Op dit moment komt dat neer op nauwelijks 17 miljard euro tot en met augustus dit jaar.

Vliegmaatschappijen proberen zomer te redden

De Spaanse nieuwssite El Español spreekt van een ‘complete ramp’ voor het toerisme in Spanje. Ook vliegmaatschappijen lijken de wanhoop nabij. Er is sprake van enorme kortingen op vliegtickets van aanbieders zoals Iberia, Vueling en Ryanair. Hoteleigenaren gaan mee in deze trend en stellen hun prijzen naar beneden bij voor hotelovernachtingen. Alles om de zomer van 2020 nog positief af te kunnen sluiten.

Dit vind je misschien ook leuk