Gota fría leidt tot overstromingen en kleine aardverschuivingen op Mallorca

door admin
Gota fría leidt tot overstromingen en kleine aardverschuivingen op Mallorca

In Calviá, Andratx en Palma viel tussen de 100 en 120 liter neerslag per vierkante meter. De autoriteiten melden 76 incidenten die variëren van ondergelopen garages en kelders tot ingezakte bermen en delen van berghellingen. Aan de zomer kwam maandag abrupt een einde toen de temperatuur met zo’n 10 graden zakte en het aanhoudend begon te regenen op het hele eiland. Toch was de voorspelling van het noodweer heviger dan het noodweer uiteindelijk bleek te zijn. Windstoten kwamen niet boven snelheden uit van 50 kilometer per uur, behalve in de Serra d’Albàbia en Bunyola werden hogere snelheden tot 71 kilometer per uur gemeten. 

Volgens gegevens van het weerinstituut Aemet was de hoeveelheid neerslag zeer significant met ruim 120 liter per vierkante meter in Calvià, ruim 100 in Andratx waar veel straten onderliepen, afvoeren de hoeveelheid water niet meer konden verwerken en enkele kelders onderliepen. In Palma overstroomde de toegang tot Club de Mar en de uitgang van de Paseo Marítimo volgens de lokale politie. Het alarmnummer 112 op het eiland kreeg 76 meldingen van incidenten te verwerken. 

In Puig de Ros in Llucmajor moesten brandweerlieden een man redden die vast was komen te zitten met zijn enkel onder een rots bij een klif. Ook moet de weg MA2210 tussen Port de Pollença en Faro de Formentor worden afgesloten vanwege instorting van rotsen. De weg kon vanaf het einde van de middag weer open. 

Voor dinsdag wordt opnieuw storm verwacht met de mogelijkheid op hagel. Aemet heeft code geel uitgegeven voor het eiland. Het onstabiele weer zal tot en met zondag aanhouden. De gota fría trekt vanaf donderdag weg.

Dit vind je misschien ook leuk