Opvallende toename inschrijven in kustgemeenten Costa Brava door pandemie

door admin
Opvallende toename inschrijven in kustgemeenten Costa Brava door pandemie

Velen van hen deden dit als voorzorgsmaatregel voor een eventuele tweede noodtoestand. Alle 21 kustplaatsen in de provincie Girona, van Blanes tot Cadaqués, hebben met deze ontwikkeling te maken en zagen volgens El País een piek in de maanden mei, juli en augustus.

De aantallen variëren van 30 in Portbou tot 860 in Blanes. De achterliggende redenen van nieuwe inschrijvingen zijn normaal gesproken divers; het kan gaan om inschrijvingen van buitenlanders uit de EU-landen, om verlengingen van niet-EU-ingezetenen of om geboortes. Het merendeel betreft nu overschrijvingen van inwoners uit andere Catalaanse gemeentes met een tweede huis aan de kust die hebben ervaren dat zij daar ook kunnen thuiswerken.

Eigenaren van tweede woningen

 

In de gemeente El Port de la Selva, waar de bevolking de laatste tien jaar afnam, is het aantal personen dat tussen maart en augustus is bijgeschreven met 66 toegenomen van 953 naar 1019. Volgens burgemeester Josep Maria Cervera komt dit door de registratie van eigenaren van tweede woningen; zij wonen al jaren in de gemeente, maar hebben dit nooit officieel gemaakt. Hun profiel is divers; het gaat om gepensioneerden, personen van middelbare leeftijd met vrije beroepen die vanuit huis kunnen werken, een groep die het grootste gedeelte van de week aan de kust verblijft en om jonge echtparen met kleine kinderen die ze in Port de la Selva, Begur of Cadaqués naar school willen laten gaan.

In quarantaine aan de kust

Badplaats Begur telde in dezelfde periode 89 nieuwe inschrijvingen. In de meeste gevallen schrijft een van de twee echtgenoten zich hier in en blijft de ander in de reguliere woonplaats ingeschreven. Een aantal komt uit Gerona, maar het merendeel komt uit Barcelona. Zoals de 66-jarige Luis Soler, die sinds zijn 58e de zomers doorbrengt in Begur. Hij was in zijn strandhuis in Sa Tuna toen de noodtoestand werd uitgeroepen en besloot daar samen met zijn vrouw in quarantaine te blijven. Hun drie zelfstandige kinderen waren in Barcelona. Solers moeder van 92 woont in de bebouwde kom van Begur. Hij vertelt: “Tijdens de quarantaine konden we vanaf het terras en vanuit de tuin met elkaar praten, ze had alles wat ze nodig had en het was voor haar rustiger om ons in de buurt te hebben.” Ze brachten de quarantaine in alle rust in de baai door, er waren hooguit zes huizen bewoond. Zodra hij in mei bij de gemeente terecht kon, liet hij zich overschrijven. “Ik had het idee al langer, we willen hier echt wonen als we met pensioen zijn”, licht hij toe. Hij is zelfstandige en voor hem is het gemakkelijker om zich in Begur in te schrijven, in Barcelona te werken en weer terug te rijden naar Begur.

Veel mensen uit Barcelona

Ook in Palamós vallen de inschrijvingen op. Misschien niet eens door het aantal (378) maar vooral door het relatief hoge aantal Barcelonezen dat zich in juli en augustus heeft ingeschreven. Ook in andere bekende kustplaatsen steeg het aantal registraties. In de regio La Selva lieten Lloret de Mar en Tossa de Mar een groei zien van respectievelijk 269 en 169 inschrijvingen. In de badplaatsen L’Escala en Rosas in de streek Alt Empordà was er sprake van respectievelijk 340 en 273 bijschrijvingen.

Dit vind je misschien ook leuk