Vanaf maandag strenge maatregelen in regio Madrid

door admin
Vanaf maandag strenge maatregelen in regio Madrid

Halverwege vorige week werd al bekend dat er in de autonome gemeenschap Madrid meer maatregelen ingevoerd zouden worden om de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen. Gisteravond maakte regiopresident Isabel Díaz Ayuso de maatregelen bekend die vanaf maandag gelden voor 37 zones in Madrid.

Welke maatregelen gelden er in Madrid?

Twee weken lang gelden beperkingen op het gebied van mobiliteit. Mensen mogen alleen onder bepaalde voorwaarden (bezoek aan het ziekenhuis, reizen voor noodzakelijk werk, van en naar school of terugkeer naar de eigen woning) de zones in of uit.

Ook zijn samenkomsten met meer dan zes personen niet toegestaan en de capaciteit in restaurants en andere gelegenheden wordt gereduceerd tot 50 procent. Winkels moeten uiterlijk om 22.00 uur hun deuren sluiten met uitzondering van apotheken. De maatregel voor sociale bijeenkomsten met maximaal 6 personen geldt niet alleen voor de 37 zones, maar voor de hele gemeenschap Madrid.

De reden dat er strengere maatregelen worden genomen in deze districten is dat het aantal coronagevallen per 100.000 inwoners de grens van 1.000 heeft overschreden. De strenge maatregelen in deze zones raken zo’n 850.000 Madrilenen. Díaz Ayuso liet weten dat als meer zones in de komende twee weken boven deze grens uitkomen, zich ook zullen moeten houden aan de aangekondigde maatregelen.

Voor welke zones in Madrid gelden de strengere maatregelen?

De genoemde maatregelen gelden voor de districten in de hoofdstad Puerta Bonita, Vista Alegre en Guayaba (Carabanchel); Almendrales, Las Calesas, Zofío, Orcasur en San Fermín (Usera); San Andrés, San Cristóbal, El Espinillo en Los Rosales (Villaverde); de gehele zone van Villa de Vallecas; Entrevías, Martínez de la Riva, San Diego, Numancia, Peña Prieta, Pozo del Tío Raimundo, Ángela Uriarte, Alcalá de Guadaira en Federica Montseny (Puente de Vallecas) en Doctor Cirajas, Ghandi, Daroca en La Elipa (Ciudad Lineal).

De andere gemeentes waar de maatregelen van toepassing zijn, zijn Fuenlabrada, Humanes, Moraleja del medio, Parla, Getafe, San Sebastián de los Reyes en Alcobendas. In het artikel van de Spaanse krant El País is het mogelijk om te bekijken of er voor een specifieke straat of zone beperkingen van kracht zijn.

Een miljoen tests om situatie in Madrid beter te controleren

Om de situatie nog beter onder controle te krijgen zal de gemeenschap Madrid de komende week ruim een miljoen PCR-test afnemen in de zones waar het coronavirus het hardst om zich heengrijpt. Ayuso: “We willen weten wie er besmet is en wie niet. Madrid is nu eenmaal kwetsbaar vanwege de hoeveelheid verplaatsingen en de hoge bevolkingsdichtheid. Opnieuw een algehele lockdown of het uitroepen van de noodtoestand zou een ramp betekenen en willen we als laatste scenario inzetten.”

Protesten tegen maatregelen Madrid

Vrijdag na de toespraak van Díaz Ayuso vonden er in de avond protesten plaats op de Puerta del Sol tegen de maatregelen die vanaf maandag van kracht zijn. Tientallen mensen demonstreerden omdat volgens hen de meest achtergestelde wijken in Madrid worden gediscrimineerd door het invoeren van strengere maatregelen.

Dit vind je misschien ook leuk