Europa helpt Spanje massale migratie naar Canarische eilanden tegen te gaan

door admin
Europa helpt Spanje massale migratie naar Canarische eilanden tegen te gaan

Frontex houdt zich voornamelijk bezig met de controles van de buitengrenzen van Europese landen. Zeven agenten van Frontex zijn nu op weg naar de Canarische eilanden om de nationale politie te ondersteunen bij de constante toestrooom van immigranten zonder papieren. De afgelopen tien maanden kwamen ruim 11.400 immigranten aan op de Spaanse eilanden.

Spaanse autoriteiten pleiten al maanden voor hulp Frontex

Begin 2020 liet de politie al weten de grote migrantenstroom op de Canarische eilanden niet naar behoren te kunnen verwerken en adequate opvang te bieden. Door de coronamaatregelen in Marokko, de onstabiele situatie in de Sahel en de impact die de coronapandemie op de economie in Afrikaanse landen heeft, willen duizenden Afrikanen hun land verlaten en kiezen steeds vaker voor de vluchtroute via de Canarische eilanden.

Wat doet Frontex?

Het Europees Grens- en Kustwachtagentschap helpt de lidstaten bij de uitvoering van de Europese voorschriften inzake controles van de buitengrenzen en de terugkeer van niet-EU-burgers naar het land van herkomst. Uiteraard moeten alle lidstaten hun eigen grenzen controleren, maar het agentschap draagt ertoe bij dat dit overal op dezelfde wijze gebeurt. In het geval van de Canarische eilanden zullen de Frontex-agenten de Spaanse autoriteiten ondersteunen bij het identificeren van immigranten en het opsporen van mensenhandel.

Dit vind je misschien ook leuk