Spanje komt met plan voor minderjarige migranten zonder begeleiding

door admin
Spanje komt met plan voor minderjarige migranten zonder begeleiding

Momenteel verblijven op de Canarische Eilanden meer dan 2000 minderjarige migranten zonder ouder of andere volwassen begeleider. De meeste van hen zijn meegekomen in de grote migrantenstroom van de afgelopen maanden.

Opvang, psychosociale zorg en onderwijs

Om de druk te verlichten die de hoogopgelopen migrantencrisis legt op het regiobestuur van de Canarische Eilanden, komt het ministerie van Sociale Rechten met het voorstel voor financiële steun dat vandaag in de ministerraad zal worden goedgekeurd. In dit voorstel van de minister en vicepresident Pablo Iglesias gaat het om een bedrag van tien miljoen euro dat onder vooraf vastgestelde voorwaarden besteed moet worden aan de opvang van de minderjarige migranten tot eind juni volgend jaar. Het bedrag moet niet alleen worden gebruikt voor goede opvangfaciliteiten en levensonderhoud, maar ook voor psychosociale zorg, sociale integratie en onderwijs voor de minderjarigen.  

Het Canarische deelbestuur mag het budget naar eigen inzicht besteden, maar moet daarbij dus wel voldoen aan een aantal criteria. Als dat niet het geval is, dan moet het bedrag weer worden teruggestort naar het ministerie van Sociale Rechten en Agenda 2030. De tien miljoen euro komen in de rijksbegroting van het komende jaar voor rekening van dit ministerie dat geleid wordt door Pablo Iglesias.

Ad hoc oplossing zonder structureel opvangplan

Het bestuur van de Canarische Eilanden heeft dit jaar al 21 opvangcentra voor minderjarige onbegeleide migranten moeten openen. Dat bracht volgens het regioministerie van Sociale Rechten een kostenplaatje van zo’n 18 miljoen euro met zich mee. Omdat er geen plan voorhanden was, moest het regiobestuur ad hoc voor een oplossing zorgen. Eind 2019 kwam de regering van Pedro Sánchez met het plan om opvangcentra voor onbegeleide minderjarige migranten te financieren op de locaties waar de meeste migranten aankomen. In dit plan was opgenomen om ze vanaf de eerste opvang over te brengen naar andere autonome regio’s in Spanje, waarbij rekening zou worden gehouden met factoren als bevolkingsdichtheid en werkgelegenheid. 

Dit vind je misschien ook leuk