Gemeente Madrid vangt 84 wilde zwijnen sinds pandemie

door admin
Gemeente Madrid vangt 84 wilde zwijnen sinds pandemie

De wilde zwijnen verschenen in het voorjaar in de stadswijken Tetuán, Fuencarral-El Pardo en Monclo-Aravaca. Vanaf april heeft de gemeente Madrid liefst 84 wilde zwijnen gevangen die zich gewaagd hadden aan een stedelijk avontuur. De in kooien gevangen dieren zijn overgebracht naar een opvangcentrum dat onder de verantwoordelijkheid valt van het regioministerie van Milieu. 

Door de stilte op straat trok de grote populatie wilde zwijnen de groene gebieden van de stad in en richtten daar de nodige schade aan de vegetatie aan. Om te voorkomen dat de dieren mensen zouden aanvallen of voor verkeersongelukken zouden zorgen, nam de gemeente Madrid actie. Met toestemming van het regiobestuur mochten de dieren met lokaas in kooien worden vangen. Tegelijkertijd werd een speciaal protocol opgesteld over hoe te handelen bij een confrontatie met een wild zwijn op straat of in een park.

Overpopulatie zwijnen en noodtoestand

De verschijning van wilde zwijnen in stedelijke gebieden is geen ongewoon verschijnsel. Dat het er dit jaar zo veel waren, komt door de grote wilde zwijnenpopulatie en de noodtoestand waardoor de dieren ongestoord de stad in konden komen. Door heel Madrid en omgeving werden op de plaatsen waar de zwijnen waren gesignaleerd kooien verspreid waarin de dieren vervolgens opgesloten zaten. Bij de uitvoering van dit plan is de veiligheid voor de inwoners en het welzijn van de gevangengenomen dieren vooropgesteld. Het plan is effectief gebleken, want volgens gemeenteraadslid voor Milieu Borja Carabante zijn de wilde zwijnen inmiddels uit de stad verdwenen. 

Gecontroleerd op ziekten

Bij alle gevangen wilde zwijnen zijn bloedmonsters afgenomen die gecontroleerd zijn op dierziekten die schadelijk kunnen zijn voor de mens zoals de varkenspest, tuberculose of de ziekte van Aujeszky. De zieke zwijnen zijn geruimd, de gezonde dieren zijn bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie.  

In de afgelopen tien jaar worden de gemeenten die grenzen aan het noordwesten van de stad Madrid steeds vaker geconfronteerd met de gevolgen van de overpopulatie wilde zwijnen. Op het moment dat de dieren in hun natuurlijke habitat onvoldoende water en voedsel vinden, breiden ze hun zoektocht uit naar de bewoonde gebieden in de stad.   

Dit vind je misschien ook leuk