Minderjarige Marokkanen op Ceuta zonder procedure teruggestuurd

door admin
Minderjarige Marokkanen op Ceuta zonder procedure teruggestuurd

Dat heeft een woordvoerder van Save the Children laten weten aan de krant El País. Het deelbestuur van Ceuta had aan deze ngo de opdracht gegeven de individuele zaken te onderzoeken en daarvan verslag uit te brengen. Het besluit de minderjarigen al dan niet terug te sturen naar Marokko zou mede worden gebaseerd deze informatie. 

15 uitzettingen voorlopig stopgezet

Afgelopen vrijdag werden de jongeren door de Spaanse regering uitgezet, wat in overleg was gegaan met de Marokkaanse autoriteiten. Maandagmiddag echter liet de rechtbank van Ceuta de repatriëringen stopzetten, nadat de Spaanse Ombudsman daar afgelopen vrijdag om had gevraagd. Volgens hem verliep de uitzetting op illegale wijze. Na de uitspraak van de rechter in Ceuta werd de uitzetting van 15 minderjarigen zonder dossier onmiddellijk stopgezet voor de komende 72 uur. 

Minister van Binnenlandse Zaken Grande-Marlaska zei in een interview op Cadena SER dat de Spaanse overheid juist heeft gehandeld en dat zij alle voorgeschreven stappen heeft doorlopen. Op het verzoek om uitleg van het OM en het ministerie van Sociale Rechten antwoordde de minister dat er voldoende informatie voorhanden was om de jongeren terug te sturen. Zij zouden zelf aangegeven hebben naar Marokko terug te willen keren. 

De officier van justitie in Ceuta blijft er echter bij dat er geen enkel dossier bekend is dat de repatriëring rechtvaardigt. Volgens de huidige regelgeving moeten minderjarigen worden gehoord in het bijzijn van de officier van justitie, die daar vervolgens verslag van uitbrengt dat opgenomen wordt in het persoonlijke dossier. 

Het VN-Mensenrechtencomité heeft de Spaanse regering verzocht de uitzetting van zeker nog tien minderjarige Marokkanen tegen te houden na een verzoek daartoe van Save the Children. Ook is verzocht om nadere informatie over de gevolgde procedure door de Spaanse regering, die door Unicef en het deelbestuur van Ceuta sterk in twijfel wordt getrokken. 

700 onbegeleide minderjarigen kwamen naar Spanje

De inmiddels 45 uitgezette Marokkaanse minderjarigen maken nog maar een klein deel uit van de meer dan 700 kinderen en jongeren die afgelopen mei naar Spanje kwamen. Dat was toen mogelijk omdat de Marokkaanse autoriteiten de grensovergang El Tarajal hadden opengesteld. In totaal kwamen die maand meer dan 10 duizend vluchtelingen zonder papieren vanuit Marokko naar Spanje, wat tot een diepgaande diplomatieke crisis leidde tussen beide landen. 

Bilaterale overeenkomst 

Het conflict was ontstaan nadat de leider van Polisario, een onafhankelijkheidsbeweging die autonomie wil in de Westelijke Sahara, medische zorg kreeg in een ziekenhuis in het Spaanse Logroño. De repatriëring van de minderjarigen vanuit Ceuta zou een overeengekomen einde zijn van de onderlinge spanningen tussen Spanje en Marokko.  

Afgelopen mei kwam het bestuur van Ceuta met hulporganisatie Save the Children overeen dat de situatie van ieder kind afzonderlijk geëvalueerd zou worden, zoals dat ook vastgelegd is in de Spaanse en internationale regelgeving. Van de meer dan 700 Marokkaanse kinderen in Ceuta zijn er maar 352 over hun persoonlijke situatie gehoord. 

Dit vind je misschien ook leuk