Update omicron variant in Spanje

door admin
Update omicron variant in Spanje

En dat op een moment dat de heersende deltavariant al voor opnieuw een besmettingsgolf zorgt in Europa. Volg hier het laatste nieuws over de omicron variant in Spanje. 

Woensdag 1 december

De Spaanse ministerraad heeft dinsdag groen licht gegeven voor het beperken van vluchten vanuit Zuidelijk Afrika. De maatregel gaat in op donderdag 2 december 00:00 uur en geldt in eerste instantie tot 15 december middernacht. Spanjaarden worden nog wel teruggevlogen uit landen in het zuiden van het Afrikaanse continent. Mensen uit die landen moeten na aankomst in Spanje tien dagen in quarantaine en andere maatregelen zoals tests zijn verscherpt.

De twee mogelijke gevallen van een omicron besmetting in Catalonië zijn met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bevestigd door de Catalaanse gezondheidsautoriteiten. Het gaat om twee passagiers die terugkeerden uit Zuid-Afrika. Beide vertonen lichte symptomen. 

In Madrid is het tweede geval van omicron bevestigd bij een 61-jarige vrouw die terugkeerde uit Zuid-Afrika na een tussenstop in Amsterdam. Zij was volledig gevaccineerd met twee doses van het Astra Zeneca vaccin, vertoonde lichte symptomen en zit nu in quarantaine.

Dinsdag 30 november

De Catalaanse minister van Volksgezondheid, Josep Maria Argimon, heeft maandag aangekondigd dat Catalonië twee vermoedelijke gevallen van de Omicron-variant van Covid-19 heeft ontdekt bij twee reizigers die zich op de luchthaven Barcelona-El Prat bevinden. Dit zijn twee passagiers van een vlucht uit Zuid-Afrika, die positief getest zijn op antigenen en in preventieve isolatie zitten, terwijl de monsters nu worden geanalyseerd in het Bellvitge Hospital. Naar verwachting zijn de resultaten op dinsdag bekend. 

De Spaanse wetenschappers Luis Enjuanes en Vicente Larraga waarschuwen dat de omicron variant van het coronavirus misschien al over de hele wereld is verspreid, maar ze vertrouwen op vaccins en dat de ernst van het ziektebeeld afneemt. De virologen hopen dat deze met de opeenhoping van mutaties zal afnemen, zoals gebeurde bij de Spaanse griep van 1918. Ze plaatsen bovendien de kanttekening dat alle informatie tot nu toe over de variant “zeer overhaast” is. We zullen een paar weken geduld moeten hebben tot er meer duidelijkheid is als gevolg van wetenschappelijk onderzoek. Met betrekking tot de situatie in Spanje wezen de twee deskundigen erop dat de hoge vaccinatiegraad tot 94% van de bevolking, “fantastisch” is, waarmee de zesde golf “nooit meer zal zijn zoals de vorige“. 

 

Maandag 29 november

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt: omicron vormt wereldwijd risico met mogelijk grote gevolgen en landen dienen zich goed voor te bereiden. De VN-organisatie heeft lidstaten geadviseerd het vaccinatieproces daarom te versnellen. De WHO verwacht dat ingeënte mensen nog steeds ziek kunnen worden met de nieuwe variant, maar dat het ziekteverloop minder ernstig zal zijn.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft gemeld dat in Madrid het eerste geval van een omicron-besmetting in Spanje is vastgesteld. Een 51-jarige man die terugkeerde van een reis in Zuid-Afrika testte positief bij de controle op de luchthaven van de Spaanse hoofdstad. Hij heeft lichte symptomen en zit in quarantaine. 

De minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, José Manuel Albares, heeft bevestigd dat de “meer dan 200″ Spanjaarden die zich in Zuidelijk Afrika bevinden, zullen worden overgeplaatst op de vluchten naar Europa die nog wel actief zijn. De meeste van deze reizigers, ongeveer 150, bevinden zich in Zuid-Afrika en de rest, in andere landen in de regio.

In buurland Portugal is een uitbraak van de omicron variant vastgesteld. Het gaat om 13 gevallen in het voetbalteam van Os Benenenses. Daarmee is omicron al gedetecteerd in 9 Europese landen.

De minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, zei maandag dat de regering morgen in de ministerraad maatregelen zal goedkeuren om vluchten uit de Zuid-Afrikaanse landen die getroffen zijn door de ommicron-variant van het coronavirus te beperken.

De Spaanse regering vraagt ​​om rust en voorzichtigheid omdat Spanje een veilig land is vanwege de hoge vaccinatiegraad en goed nageleefde maatregelen. Wel vraagt regeringswoordvoerder Isabel Rodríguez in een interview op TVE extreme voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus te nemen. Ze wees ze er verder op dat “op dit moment is er geen bevestigd geval” in Spanje van omicron, de nieuwe variant van de coronavirus ontdekt in zuidelijk Afrika. 

Meer dan 150 Spanjaarden proberen na beperkingen terug te keren uit Zuid-Afrika of uit naburige landen, zo meldden diplomatieke bronnen aan Efe. Het ministerie van Buitenlandse Zaeken werkt eraan om de Spanjaarden te laten terugkeren in overeenstemming met alle veiligheidsprotocollen. 

De Spaanse regering stelt een verplichte quarantaine in van 10 dagen na aankomst voor reizigers uit zeven Afrikaanse landen. De quarantainevoorwaarden zijn maandag gepubliceerd in het staatsblad BOE. Het gaat om mensen die per vlucht aankomen in Spanje vanaf een luchthaven in Zuid-Afrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië en Zimbabwe met of zonder tussenstops. De regel treedt in werking vanaf 29 november om 0:00 uur en kan verlengd worden als de omstandigheden dat rechtvaardigen. 

De Nederlandse gendarmerie heeft een Spaanse burger en een Portugese vrouw aangehouden op de luchthaven Schiphol toen ze probeerden het land te ontvluchten aan boord van een vliegtuig op weg naar Spanje. Dit was nadat ze waren ontsnapt uit het hotel waar ze in quarantaine waren geplaatst met de andere reizigers die met 13 besmettingen met de omicron-variant uit Zuid-Afrika aankwamen op vrijdag. Een rechter beslist nu hoe het verder met ze moet. 

Zondag 28 november

Twaalf Spanjaarden uit Valladolid zitten vast in Zuid-Afrika vanwege het besluit van de landen van de EU om luchtverkeer met het land te verbieden. Onder de twaalf Spanjaarden ook de wethouder voor Onderwijs, Jeugd en Gelijkheid van de gemeente Valladolid, Victoria Soto. Ze verblijven in Johannesburg, zo meldt persagentschap Europa Press. Als er geen last-minute verrassingen optreden, kan de groep dinsdag 30 november met een KLM-vlucht terugkeren naar Spanje, na een tussenstop in Amsterdam. 

Minister Raquel Sánchez van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, heeft benadrukt dat de centrale regering met “snelheid” en “verantwoordelijkheid” heeft gehandeld in het licht van de omicron-variant van COVID-19, zoals zij “vanaf het begin” van de pandemie doet. Tegelijkertijd doet de regering een beroep op de “verantwoordelijkheid” en “toezegging” van burgers om de veiligheidsmaatregelen tegen COVID-19 die het mogelijk maken om individueel en collectief voor zichzelf te zorgen te blijven volgen en na te leven. Ze zei dit tijdens een bezoek aan Cáceres op zaterdag. Ze benadrukte ook dat de centrale overheid “zeer uitputtend monitort om alle maatregelen te nemen die nodig zijn en daar zoveel mogelijk op te anticiperen”.

Verscherpte inreiscontroles

Spanje verscherpt inreiscontroles tegen nieuwe omicron variant van coronavirus. Reizigers uit landen met een “hoog risico” moeten voortaan naast een erkenning dat ze volledig zijn ingeënt of de ziekte hebben gehad, een negatief testbewijs overleggen. Als risicolanden zijn aangewezen: Botswana, Swaziland, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe. 

Voor Britten geldt dat ze vanaf 1 december alleen nog naar Spanje kunnen reizen als ze volledig gevaccineerd zijn. Tot nu toe volstond ook een negatief testbewijs nog.

‘Zorgwekkend

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag de dreiging van de nieuwe variant van het coronavirus als “zorgwekkend” bestempeld. Het is de vijfde variant van het virus die sinds het begin van de pandemie in 2020 deze kwalificatie krijgt.

Dit vind je misschien ook leuk