Prijzen Spanje stijgen opnieuw tot hoogtepunt in november

door admin
Prijzen Spanje stijgen opnieuw tot hoogtepunt in november

De prijsstijging in november is met twee tienden gestegen ten opzichte van die in oktober. Het niveau is hiermee heth oogst in 29 jaar tijd als gevolg van de stijging van prijzen voor levensmiddelen en, in mindere mate, van benzine. Dit meldde het Nationale Instituut voor de Statistiek in een op maandag gepubliceerd rapport. 

INE zegt dat in het jaarlijkse gedrag van de CPI vooral de stijging van prijzen voor voedsel ten opzichte van 2020 opvallen. Dat geldt in mindere mate voor de prijsstijging van brandstof en smeermiddelen voor persoonlijke voertuigen. 

Het statistiekbureau wijst daarentegen op een daling van de elektriciteitsprijzen in november van dit jaar in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Kerninflatie op 1,7%

De INE neemt in de CPI-gegevens een schatting op van de kerninflatie (exclusief onbewerkte voedingsmiddelen of energieproducten). Deze steeg in november met drie tienden tot 1,7 procent. Dat is bijna vier punten lager dan het algemene CPI-percentage.

Op maandbasis noteerde de CPI zijn vierde opeenvolgende herstel, met een stijging van 0,4 procent in november, 1,4 punten lager dan de stijging in oktober en de laagste stijging sinds juli vorig jaar.

De INE publiceert de definitieve CPI-gegevens voor november op 15 december.

Kamervragen PP

Naar aanleiding van deze prijsstijging heeft de fractie van de politieke partij PP een verzoek ingediend om vragen te stellen aan minister Calviño van Econmie. Zij moet uitleg geven over de gevolgen van de ‘hoge’ inflatie voor de samenleving.  “Dit zijn de hoogste prijsniveaus in 30 jaar tijd die ook persistent lijken te zijn aangezien het gat om de negende opeenvolging van de stijging van de inflatie”, aldus de PP in het verzoek. 

Minister moet vertellen welke maatregelen ze gaat nemen

De grootste oppositiepartij wil dat de eerste vicepresident en minister van Economische Zaken en Digitale Transformatie “uitlegt hoe deze hoge inflatie gezinnen, zelfstandigen en bedrijven schaadt”. Bovendien wil de partij details horen over “de maatregelen die zij gaat nemen” om de effecten ervan te verzachten.

Dit vind je misschien ook leuk