Sneeuw in het binnenland en drastische temperatuurdalingen

door admin
Sneeuw in het binnenland en drastische temperatuurdalingen

Toen bedekte de storm Filomena een groot deel van centraal Spanje onder een dik pak sneeuw. Sleetje rijden in de straten van Madrid, sneeuwballengevechten in Salamanca… Enerzijds konden Spanjaarden hun lol niet op met de ongekende situatie – veel kinderen hadden nog nooit sneeuw gezien – anderzijds was er ook veel ellende als gevolg van overlast; urenlange files op snelwegen, schade aan huizen, voertuigen, stadsmeubilair, financiële problemen en andere tegenslag. 

Nu de eerste waarschuwingen van het jaar weer zijn gelanceerd vanwege de komst van een nieuwe storm die vooral op woensdag merkbaar was in het centrum van het land, denken velen wellicht terug aan het heftige noodweer van vorig jaar in januari. Hoewel vooral mensen in het binnenland erdoor werden geraakt en de kusten ervan gevrijwaard bleven. 

Soms daling temperatuur van 20 graden

Vanaf dinsdag is er al sprake van een opmerkelijke temperatuurdaling. Deze hield de rest van woensdag aan en zet ook donderdag nog door. Bovendien kan die daling zelfs op sommige plekken meer dan 20 graden Celcius bedragen.

Nieuwe Filomena?

Meteoroloog Mar Gómez, hoofd van eltiempo.es geeft antwoord op de vraag of er een kans is op een hevige sneeuwstorm. “Zo’n storm zal er niet meer komen, althans niet in de komende weken”, verzekerde zij in een interview voor de ‘Huffington Post’.

Abnormaal warm rond jaarwisseling

“De temperatuurdaling zal behoorlijk merkbaar zijn, maar ook omdat we het jaar zijn begonnen met vooral hoge temperaturen. In veel steden markeerde het kwik meer dan 20 graden, iets abnormaals”, vervolgde zij. “Nu gaan we een verandering in het weer voelen totdat we terugkeren naar de normale temperaturen voor januari”, zei de meteoroloog.

Normale hoeveelheid sneeuw voor tijd van het jaar

De drastische temperatuurdaling betekent volgens haar “dat we de komende weken noch met een Filomena, noch met een koudegolf te maken krijgen”. Bovendien concludeerde ze dat “er een normale hoeveelheid sneeuw voor een maand als januari zal vallen”.

Winters weer op Driekoningen

De dag van de Drie Koningen wordt gekenmerkt door winters weer, met minima onder nul in veel provinciehoofdsteden en maxima tot 10 graden minder dan de vorige dag en het zal ook regenen in het noorden en op de Balearen en sneeuwen in de Pyreneeën.

Kou van midwinter is terug

Volgens Rubén del Campo, woordvoerder van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet), keert na de “extreem hoge” temperaturen die het nieuwe jaar met zich meebracht, “de kou van de midwinter terug”. Hier en daar in het land gaat het om een temperatuurdaling van 15 graden dan die geregistreerd op 31 december en 1 januari. 

Dit vind je misschien ook leuk