Situatie Mar Menor is ‘onhoudbaar’

door admin
Situatie Mar Menor is 'onhoudbaar'

Als gevolg van de milieuvervuiling is de waterkwaliteit van Mar Menor, de grootste binnenzee van Spanje, zeer slecht. In deze van oudsher toeristische trekpleister sterven vissen, kleurt het water bruin en is de slechte geur al van verre herkenbaar. Hostecar veroordeeld de ‘onhoudbare situatie’ en eist oplossingen voor de ‘institutionele verlatenheid die de toeristische sector in deze omgeving ervaart.

“De tragische situatie van verwaarlozing en achteruitgang van de Mar Menor” heeft nu al negatieve economische gevolgen voor het gebied. Concreet wijst de organisatie erop dat er voor de komende maanden juni, juli en augustus, het hoogseizoen, “geen erserveringen zijn binnengekomen in de toerisme- en horecasector”.

Vanwege de milieuramp van grote schaal die zich in haar wateren voltrekt, is Mar Menor internationaal nieuws geweest vanaf het moment dat er vorig jaar op massale wijze dode vissen aanspoelden als gevolg van de slechte staat van het water.

De voorzitter van Hostecar, Juan José López Escolar, benadrukte opnieuw hoe belangrijk het is om de binnenzee te herstellen “nu het zomerseizoen op het punt staat te beginnen”. Bedrijven zijn al korter open vanwege het gebrek aan vakantiegangers in de normaal zo populaire kustplaatsen rond de binnenzee. “Deze situatie is onhoudbaar en niemand doet iets om dit grote probleem op te lossen.”

Voortdurende passiviteit

De degradatie van de Mar Menor blijft een strijdpunt voor bedrijven in het gebied, omdat ze direct afhankelijk zijn van de toestand van de lagune. López Escolar heeft erop gewezen dat ”de Mar Menor elke dag achteruitgaat en het toerisme en het bedrijfsleven in het kielzog meeneemt”.

Bekijk ook: Grootste binnenzee van Spanje ernstig vervuild

Er is vanuit de sector vooral kritiek op de passiviteit van de bevoegde overheden. Die hebben decennialang vervuilende lozingen toegestaan. Hierdoor is de binnenzee veranderd in een stortplaats van fosfor en nitraten afkomstig van de “intensieve en ongecontroleerde landbouw in de directe omgeving van de lagune (Campo de Cartagena)”. Men dringt er bij de verschillende overheden op aan “projecten op te starten die helpen Mar Menor te herstellen en de dood ervan en die van lokale bedrijven te voorkomen.”  

Bekijk ook: Mar Menor blijft sterven en jaagt toeristen weg

Dit vind je misschien ook leuk