Geen zin in vliegen? Kies voor een autovakantie naar Spanje!

door admin
Geen zin in vliegen? Kies voor een autovakantie naar Spanje!

Vrees je de lange wachtrijen op de luchthaven? Of dat je luchtvaartmaatschappij bij een staking betrokken raakt? Of vind je de tickets voor een vlucht naar je Spaanse bestemming momenteel te duur? Vanuit Nederland of België kan, zeker als je met meer mensen reist, met je eigen auto naar Spanje rijden een goede optie zijn.

Dat kost natuurlijk wel veel tijd. Je moet er minimaal twee dagen en één overnachting voor uittrekken. Tenzij je met meer bent, het rijden afwisselt en in één keer wilt gaan. Van Utrecht naar Barcelona ben je volgens Google maps tussen de 14,5 en 15,5 uur onderweg. Van Utrecht naar Madrid kost je in totaal afhankelijk van welke route je neemt tussen 17,5 en 18,5 uur. Voor een voortzetting naar het zuiden dien je hier nog zeker 5 uur erbij te tellen.

Een andere reden om met de auto te gaan is dat je dan gelijk je vervoer ter plaatse hebt. Net als vrijwel alles is ook het huren van een auto in Spanje duurder geworden.

Overnachten

Het grootste voordeel van reizen per auto vinden we zelf dat we onderweg Spanje kunnen verkennen. Als je de tijd hebt, kun je een paar leuke overnachtingen plannen langs je route. Spanje heeft tal van steden met gezellige, monumentale stadscentra. Denk bijvoorbeeld aan Salamanca, Cuenca, Cáceres, Mérida, Segovia of Toledo.

Vind je dat je wel wat comfort hebt verdiend na zo’n lange zit, kies dan voor een overnachting in een Parador hotel. Deze Spaanse staatshotels zijn allemaal gevestigd in monumentale gebouwen of op unieke locaties. In hun restaurants worden vaak streekgerechten met lokale ingrediënten geserveerd. Zo kom je helemaal in je vakantiestemming en kun je uitgerust je reis vervolgen.

Wil je iets eenvoudiger, rijd dan een leuk dorpje in en kies voor het plaatselijke pension. Vrijwel altijd zijn die erg schoon en hoort de dorpsbar er ook bij, zodat je voor een appel en een ei tussen de locals kunt ontbijten en dineren.

Routes naar de Spaanse oost- en zuidkust

Via de Route du Soleil

Wie kent hem niet, de Autoroute du Soleil in Frankrijk, de A6 van Parijs via Lyon naar Marseille. Vanuit België en Nederland rijd je eerst naar Dijon via Reims en de A26 of via Luxemburg en Metz en Nancy over de A31. Vanaf Lyon neem je de A7 tot Orange en dan de A9 naar Montpellier. Van daaruit rijd je verder naar Perpignan waar je de grens met Spanje oversteekt.

Van Parijs naar het zuiden via Bourges

Om de drukte op de Autoroute du Soleil te mijden kun je ook via Parijs direct naar het zuiden rijden door de A10 richting Orléans te nemen. In Orleáns neem je de A71 naar Bourges en Clermont-Ferrand. Daar rijd je via de A75 naar Béziers en verder naar Perpignan aan de Spaanse grens.

Via Parijs en Toulouse

Nog een route die ongeveer even lang is als de andere twee routes is die via Toulouse. Net als bij route 2 neem je bij Parijs de A10 richting Orleáns. Daar pak je de A71 naar Vierzon en Bourges. In Vierzon neem je de A20 naar Limoges en Toulouse. In Toulouse kies je de A61 via Narbonne naar Perpignan.

Bonusroute 1 door de Pyreneeën

Wil je vast in een vakantiestemming komen en genieten van mooie landschappen? Rijd dan via de Pyreneeën Spanje binnen. Vanaf Toulouse kies je de A64 naar Montrejeaux en daar de N125 naar het Spaanse Les. Je komt dan meteen aan in een prachtig vakantiegebied voor outdoorliefhebbers bij Viella: de Val d’Aran. Vanaf hier rijd je verder Catalonië binnen. Ga er vanuit dat je prachtige dingen ziet onderweg, maar wel een paar uur langer onderweg bent.

Route naar West-Spanje via Bordeaux

De hierboven omschreven routes door Frankrijk kun je ook nemen voor Madrid of andere bestemmingen in Spanje meer naar het zuiden. Je bent wel langer onderweg. Wil je tijd besparen kies dan voor de westelijke route door Frankrijk. Bij Parijs neem je de A10 langs Orléans of de A11 naar Le Mans. Vanaf daar de A28 naar Tours. Vanaf Tours vervolg je je weg over de A10 langs Bordeaux waar je de A63 neemt om voorbij Biarritz bij Irun de grens met Spanje over te steken.

Als je van lekker eten houdt, blijf je even hangen in San Sebastián, een prachtige stad bekend om het internationale filmfestival en zijn pinxtos. Culinaire kunstwerkjes op een broodje met een stokje erin. Wandel door de oude stad en neem bij elke bar die je er gezellig uit vindt zien een hapje.

Bonusroute 2 door de Pyreneeën

Wil je wat meer dan alleen voortrazende snelweg, kies dan voor deze – wel veel langzamere – route dwars door de Pyreneeën. Je neemt de route Parijs-Bordeaux en bij Bordeaux neem je de A62 en A65 richting Pau. Vanaf Pau kom je op de N134 die prachtig door de bergen en over bergpassen leidt. Bij Candanchú (een bekend wintersportgebied) rijd je Spanje binnen. Neem de tijd en zorg natuurlijk dat je daar rijdt bij daglicht: spectaculair. Even verderop kun je dan het indrukwekkende spookstation van Canfranc bewonderen.

Bonusroute 3 door de Pyreneeën

Vanaf Bordeaux neem je de D918 naar San Piéd de Port en van daaruit de D933 naar het Spaanse Roncesvalle, het bekendste vertrekpunt voor de beroemde pelgrimsroute Camino de Santiago. Daar kies je voor de N135 naar Pamplona. Een leuke stad om te bezoeken en veel meer dan alleen de stierenrennen waar de stad wereldberoemd om is. Wil je naar Madrid, kies dan de A12 naar de leuke tapasstad Logroño.

Eenmaal in Spanje en dan?

Van Pamplona/Logroño naar Madrid

Wil je vanaf Logroño een mooie binnendoor route, neem dan de N111 naar Soria en van daar de A15 tot Alcolea del Pinar. Heb je tijd? Bezoek voor je bij Alcolea bent het prachtige middeleeuwse plaatsje Medinaceli met een nog volledig overeind staande Romeinse boog. Hier neem je de A2 via Guadalajara naar Madrid. Of je neemt de A11 tot San Esteban de Gormaz en de N110 richting Cerezo de Arriba waar je de A1 naar Madrid neemt.

Vanaf Pamplona is de snelste route naar Madrid door bij Logroño de A12 te nemen tot Burgos en daar de A1 naar Madrid.

Van Pamplona naar de Spaanse oostkust

Wil je van Pamplona richting de oostkust? Neem dan de AP15 richting Zaragoza en Logroño, vervolgens bij Tuleda de A68 naar Zaragoza. Vandaar de AP2 naar Barcelona of de A23 naar het veel zuidelijker gelegen Sagunto om je weg te vervolgen naar de kusten van Zuidoost- en Zuid-Spanje via Valencia, Alicante, Murcia en Almería.  

Via Madrid naar Zuid-Spanje

Ligt je vakantiebestemming in Zuid-Spanje, dan is de route via Madrid het snelst. Wellicht is deze ook het saaist qua landschap en plaatsen waar je onderweg langs komt. Wel is het leuk om bij Manzanares en Tomelloso het landschap van Don Quichot met de beroemde molens die hij voor monsters aanzag te bezoeken. Of bezoek een van de werelderfgoedsteden rond Madrid zoals Cuenca, Toledo, Salamanca en Segovia.

Lees ook: De vijf mooiste autoroutes om Spanje te ontdekken

Kom je bij San Sebastián Spanje binnen, neem dan de A8 tot Elgoibar. Daar neem je de AP1 en volgt die langs Vitoria, de mooie hoofdstad van het Baskenland, en Burgos tot aan Madrid. Daar rijd je over de A4 verder naar het zuiden tot je in Andalusië de E902 naar Jaén en vanaf daar de A44 naar Granada en Motril kiest voor bestemmingen in het midden en oosten van Andalusië (Costa Tropical of de Costa de Almería) of vanaf Granada de A92 naar Málaga en de Costa del Sol.

Wil je naar Sevilla of de westkust van Andalusië (Costa de la Luz) dan kun je het beste bij Bailén de A4 blijven volgen via Córdoba naar Sevilla. Om van daaruit door te rijden naar je eindbestemming.

Naar Zuid-Spanje via de Ruta de la Plata

De Ruta de la Plata is een mooi alternatief om via het westen van Spanje naar het zuiden te rijden. Neem bij Burgos de A62 en rijd via Valladolid langs het historisch belangrijke Tordesillas. Hier werd in 1494 het verdrag gesloten dat de opdeling van de niet-Europese wereld regelde tussen Castilië en koninkrijk Portugal, die de eerste ontdekkingsreizen organiseerden.

Vervolg daarna je weg naar de prachtige universiteitsstad Salamanca. Het uiterst fotogenieke en zeer gezellige oude centrum hier is werelderfgoed, en niet voor niets! Vooral het bruisende Plaza Mayor is een must-see in de avond.

Vanaf Salamanca vervolg je je weg over de A66 door de fraaie en uitgestrekte landschappen van Extremadura via Plasencia, Cáceres en Mérida (beide werelderfgoedsteden) naar het statige en monumentale Sevilla. Je kunt overwegen om even om te rijden langs Trujillo. Een bijzonder kasteelstadje waar een wandeling vanaf het grote plein tot het kasteel erboven zeker indruk op je zal maken.

Naar Zuid-Spanje via de Middellandse Zeekust

Rijd je bij Perpignan Spanje binnen, dan kun je praktisch de hele A7 volgen die langs de Middellandse Zeekust gaat helemaal tot aan Algeciras in het uiterste zuidwesten van Spanje. Onderweg kom je langs de prachtige Costa Brava met zijn ruige baaien en schilderachtige kustplaatsen. De steden Girona, Barcelona, Tarragona en Valencia zijn stuk voor stuk uniek en een bezoek waard.

Meer naar het zuiden passeer je de tot de verbeelding sprekende skyline van Benidorm en de gezellige havenstad Alicante. Bezoek hier ook mooie plaatsen aan de Costa Blanca, zoals Altea, Moraira of Jávea. Vervolgens rijd je over dezelfde weg door naar het zuiden via Murcia en Lorca.

Even voorbij palmenstad Elche kun je nog kiezen voor tolweg AP7 die dichter langs de kust leidt langs onder meer de zoutmeren van Torrevieja. Via de havenstad Cartagena met goed bewaard gebleven Romeinse resten leidt deze weg je vervolgens naar Almería aan de zuidoostkust van Andalusië. Houd je van vulkanische landschappen en rustige baaien met indrukwekkende kliffen en kraakhelder water? Bezoek dan het natuurgebied Cabo de Gata.

Tol in Spanje

Vaak zijn de autosnelwegen (autopistas) tolwegen. Die worden aangeduid met de toevoeging ‘P’. Dus de AP7 is de tolweg die parallel loopt aan de tolvrije A7. De autowegen (autovías) zijn tolvrij. Klik hier voor een overzichtskaartje van de tolwegen in Spanje per 2022. Sinds vorig jaar zijn veel tolwegen gratis geworden.

Tol betalen kan contant in euro’s, vaak met een bankpas (Maestrologo) en vrijwel overal met een gangbare creditcard (Mastercard of Visa). De meeste tolpoortjes lezen je pas contactloos, maar houd er rekening mee dat dit niet overal het geval is, mocht je magneetstrip niet goed werken. Zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt voor het geval betalen met een pinpas niet kan. De ANWB heeft de toltarieven inzichtelijk gemaakt op haar website.

De Spaanse verkeersdienst geeft hier de actuele verkeerssituatie aan. Bij Meteoruta kun je zien wat het weer doet met de situatie op de Spaanse wegen.

Snelheidscontroles in Spanje

In Spanje worden vaste snelheidscontroles en trajectcontroles langs de kant van de weg over het algemeen netjes aangekondigd. Je hebt natuurlijk geen zin in vervelende verrassingen als je terugkeert van je autovakantie naar Spanje. De ANWB heeft hier de belangrijkste verkeersregels in Spanje op een rijtje gezet. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die nog geen twee jaar een rijbewijs hebben, is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,3 promille.

Lees ook: Wat zijn de belangrijkste verkeersregels in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk