Spanje gaat vrouwen en kinderen ISIS-strijders terughalen uit Syrië

door admin
Spanje gaat vrouwen en kinderen ISIS-strijders terughalen uit Syrië

Het gaat om vier Spaanse vrouwen en zestien kinderen van jihadisten van de Islamitische Staat, van wie er drie inmiddels zijn gestorven en de laatste gevangen is genomen door de Syrische democratische strijdkrachten. De vrouwen en kinderen verblijven ruim 3,5 jaar in de Syrisch-Koerdische kampen Al Hol en Al Roj. Tegen de vier vrouwen is sinds september 2019 een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door de Audiencia Nacional.

Hoe en wanneer repatriëren blijft geheim binnen Spaanse regering

De Spaanse krant El País schrijft dat de Spaanse regering heeft besloten om deze vrouwen en kinderen terug te halen naar Spanje maar het Moncloa laat weten dat het realiseren hiervan nog lastig is. Er is bijvoorbeeld geen exacte datum vastgesteld waarop dit zal gebeuren en wanneer deze datum wel zeker is dan zal deze geheim blijven. De reden hiervan is dat het zeer onstabiel is in dit gebied en er nog geregeld bomaanslagen plaatsvinden. Ook is volgens de Spaanse media nog niet helemaal duidelijk in welke mate de vrouwen bereid zijn om terug te gaan naar Spanje.

Carola García is onderzoekster inzake terrorisme aan het Koninklijk Instituut Elcano en laat weten dat de Spaanse regering van plan is om deze repatriëringsactie nog voor het einde van het jaar te plannen. De veiligheid en de omstandigheden van deze vrouwen en kinderen zijn in korte tijd een stuk slechter geworden en daarom zou de Spaanse regering dit zo snel als mogelijk willen laten plaatsvinden.

Repatriëren enige oplossing om Spaanse burgers in veiligheid te brengen

Een ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bezocht de vrouwen en kinderen afgelopen zomer in de gevangeniskampen om met hen de voorwaarden van repatriëring te bespreken. Het besluit van de regering om Spaanse burgers naar Spanje te halen komt tegelijk met repatriëringsacties van de Franse en Duitse overheden.

Al deze repatriëringsacties zijn het gevolg van de Amerikaanse oproep om hun burgers zo snel mogelijk uit gevangeniskampen terug te halen naar eigen land. Volgens de VS is dit de enige duurzame oplossing om deze mensen in veiligheid te brengen, zo meldde een woordvoerder van de Amerikaanse regering onlangs.

Dit vind je misschien ook leuk