Voormalig premier van Madrid gearresteerd in nieuw corruptieschandaal

door admin
Voormalig premier van Madrid gearresteerd in nieuw corruptieschandaal

Onder de andere gearresteerden in de zaak die ‘Operación Lezo’ is genoemd, bevond zich ook Mauricio Casals, bestuurslid van mediabedrijf Atresmedia. Hij wordt verdacht van het uitoefenen van dwang. Het corruptieonderzoek concentreert zich op het publieke bedrijf Canal de Isabel II, dat de waterhuishouding in en rond Madrid regelt. Dit bedrijf zou Zuid-Amerikaanse bedrijven hebben gekocht voor prijzen ver boven de marktwaarde terwijl González premier was, zo schrijft El País.

De Partido Popular kondigde meteen op woensdagochtend aan dat González uit de partij is geschorst in afwachting van de zaak en verder onderzoek. González werd in 2011 ook door de politie onderzocht omdat hij onder verdachte omstandigheden een penthouse in Estepona bezat. Dit zou gekocht zijn met geld vanuit een offshorebedrijf gevestigd in belastingparadijs Delaware in de VS.

Onder de andere gearresteerden zijn ook Francisco Marhuenda, uitgever van de rechtsgeoriënteerde krant La Razón, samen met Mauricio Casals, de voorzitter van de krant. Zij worden ervan verdacht dwang te hebben uitgeoefend op de huidige PP premier van Madrid, Cristina Cifuentes met betrekking tot de aankoop van de Zuid-Amerikaanse bedrijven. Daarbij wordt ook de rol van Edmundo Rodríguez Sobrino in de zaak wordt onderzocht. Atresmedia bezit naast de twee populaire Spaanse televisieomroepen La Sextra en Antena 3 ook de radiostations Onda Cero en Europa FM. Het mediabedrijf is is goed voor 27 procent marktaandeel in Spanje, zo schrijft het bedrijf zelf in het jaarverslag van 2016. De grootste aandeelhouder van Atresmedia en eigenaar van La Razón is de uitgeverij Grupo Planeta. Beide bedrijven hebben tot nu toe nog niet gereageerd op de arrestaties.

Marhuenda is een veelgeziene gast in Spaanse talkshows, waar hij gewoonlijk de Spaanse premier Rajoy en zijn conservatieve ideeën verdedigt. Casals is meer op de achtergrond, maar zou volgens Spaanse media goede connecties hebben binnen de hoogste politieke niveaus. 

Dit vind je misschien ook leuk