Britse sensatiepers zaait angst voor mega-tsunami na bevingen La Palma

door admin
Britse sensatiepers zaait angst voor mega-tsunami na bevingen La Palma

De Britse krant baseert zich hierbij op een bestaand doemscenario. In 2001 stelden geologen namelijk dat het vulkanische eiland La Palma zo instabiel is dat een van zijn flanken bij een vulkaanuitbarsting in zee zou kunnen storten. Dit zou een enorme golf veroorzaken die op zijn weg zou groeien en delen van Spanje, Portugal, Groot Brittannië en zelfs de oostkust van de Verenigde Staten zou kunnen bereiken met alle desastreuze gevolgen van dien.

Naar aanleiding van de seismische activiteit bij de Canarische eilanden La Palma, Tenerife en La Gomera haalt de krant dit scenario weer uit de kast. De zwaarste beving van afgelopen weekend had een kracht van 2,7 met het epicentrum op 28 kilometer diepte onder het natuurpark Cumbre Vieja. De tweede grootste vond plaats in hetzelfde gebied om 1:06 uur op zondag en had een kracht van 2,6 op Richter’s Schaal. Alle 40 erupties in het weekend varieerden in kracht tussen 1,5 en 2,7 op de Schaal van Richter. 

Woensdagochtend waren er wel twee zwaardere bevingen tussen de eilanden La Gomera en Tenerife. De eerste werd om 6:38 uur gevoeld door talloze bewoners van het zuiden van Tenerife en het noorden van LA Gomera. De alarmdiensten ontvingen veel meldingen van bezorgde burgers. Deze beving had een kracht van 4 op de Schaal van Richter met het epicentrum op een diepte van 25 kilometer en op 8 kilometer van de zuidoostkust van Tenerife. Even later om 6:58 uur (Canarische tijd) was er een beving met de kracht van 1,5. Hiervan lag het epicentrum slechts op 18 kilometer onder het aardoppervlak. Deze beving werd niet gevoeld door inwoners. 

Volgens een expert van het Spaanse nationale geografische instituut (IGN) komen er dagelijks overal op aarde bevingen voor die een kracht op de Schaal van Richter hebben van 5 of hoger, maar die door niemand worden gevoeld. En volgens het Canarische Vulkanologische Instituut (Involcan) is het ‘absoluut normaal’ dat er bij actieve vulkanen seismische zwermen worden geregistreerd zoals afgelopen weekend bij de Cumbre Vieja. 

De Daily Star ging echter niet in op dit soort geruststellingen en plaatste bij het artikel over de ‘monster tsunami’ bewerkte foto’s met een enorme golf die over een drukbevolkt strand slaat. De reuzengolf die gaandeweg zou groeien, zou het leven van ‘duizenden Britse vakantiegangers’ in gevaar brengen. De tsunami zou eerst Noord-Afrika en Zuid-Spanje raken voordat hij in grotere omvang en met grote kracht op de oostkust van de Verenigde Staten zou aankomen. 

Doemscenario

Het omstreden doemscenario is van de wetenschappers Simon Day en Steven Ward uit 2001. Dit werd na de tsunami in Azië op de tweede kerstdag van 2004 weer actueel. Door een flinke uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja kan een gedeelte van de instabiele westkant van het eiland in zee storten, aldus Ward en Day. Een enorme plaat die snel van grote hoogte in zee schuift, veroorzaakt lokaal golven van honderden meters hoog. De golven verplaatsen zich als een uitbreidende cirkelvorm in alle richtingen. Elke kilometer zwakt de tsunami af, maar er blijft nog genoeg kracht over om hele gebieden van de kaart te vegen. Spanje en Engeland zouden golven van vijf tot zeven meter te verwerken krijgen en Noord-Amerika wordt overspoeld door 20 tot 25 meter hoge golven.

Ander zicht op het doemscenario

Dat de kans aanwezig is op een uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja is statistisch aan te tonen. Sinds 1730 kwam een uitbarsting van deze vulkaan eens in de tachtig jaar voor. De laatste uitbarsting was in de jaren zeventig, dus statistisch gezien wordt de nu slapende vulkaan binnen vijftig jaar weer actief. In 2006 echter temperde de Delftse hoogleraar waterbouwkunde Jan Nieuwenhuis het scenario enigszins in de septembereditie van Delft Integraal door de conclusie dat La Palma veel stabieler is dan in het algemeen wordt aangenomen en dat de vulkaan gewoonweg niet groot genoeg is om uit elkaar te vallen. Althans nog niet. Het duurt nog op zijn minst 10 000 jaar voordat de zuidwestelijke flank van het eiland in zee zou kunnen vallen en een mega-tsunami veroorzaken. En dat zou alleen kunnen gebeuren bij een uitzonderlijke combinatie van omstandigheden. ‘Met wat we nu weten, moeten er zoveel dingen tegelijk misgaan dat een ramp zeer, zeer onwaarschijnlijk lijkt’. 

Dit vind je misschien ook leuk