Algerije opent de deur om gastoevoer naar Spanje weer te vergroten

door admin
Algerije opent de deur om gastoevoer naar Spanje weer te vergroten

De ontmoeting was onderdeel van een bezoek van Michel aan het Noord-Afrikaanse land in een poging van de Europese Unie om de openlijke crisis tussen Spanje en Algerije te overwinnen. Die crisis ontstond vanaf het moment dat de regering van Pedro Sánchez steun gaf aan het Marokkaanse plan voor de Westelijke Sahara.

Bekijk ook: Crisis tussen Spanje en Algerije verdeelt Europa

“Geen dreiging vanuit Algerije”

De voorzitter van de raad heeft verzekerd dat er tijdens de gehouden vergadering geen enkele vorm van dreiging uit Algerije was met betrekking tot de levering van gas aan Spanje. “Om heel duidelijk te zijn, ik heb de moeilijkheden aangepakt en er is geen dreiging vanuit Algerije, direct of indirect over de gasstop. Integendeel, Algerije presenteert zich als een loyale partner om de EU te steunen in deze moeilijke tijden”, zei Michel na afloop van zijn tournee. Die bracht hem, behalve naar Algerije, ook naar Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bracht. De hoofdmoot van de tour vormde de campagne om de levering van koolwaterstoffen naar Europa te diversifiëren, waarin Spanje een essentiële rol speelt vanwege zjin bevoorrechte geostrategische locatie.

“Mogelijkheid tot vergroten levering van gas aan Spanje”

“Algerije heeft al besloten om de levering aan Italië te vergroten en er is de mogelijkheid om de levering van gas aan Spanje te vergroten. We bespreken de cijfers met hen”, aldus de voorzitter. Voorts zei hij ook dat de optie van een tweede Algerijnse gaspijpleiding op tafel ligt. Via deze pijpleiding kan gas naar Italië worden gebracht. Daarnaast kwam het idee om de elektrische verbindingen met Europa te verbeteren aan de orde. 

Omleiden van het gas

Wat betreft de onderhandelingen om de samenwerking met de overige landen die hij heeft bezocht te verbeteren, besprak Michel met Qatar de mogelijkheid om de levering van gas naar Europa te vergroten. Dit zou kunnen door een deel van de levering die naar de Aziatische markt gaat om te leiden.

In Saoedi-Arabië ging het gesprek over investeringen in groene waterstof, terwijl het in de VAE ging over hoe de Europese deelname aan duurzame energieprojecten kan worden vergroot.

Dit vind je misschien ook leuk