Amandelbomen in bloei: het spektakel dat je niet mag missen in Huesca

door admin
amandelbloesem, amandel, bloei

De geur en kleuren van de amandelbloesem in Spanje zijn betoverend. In Noord-Spanje, in Huesca, kun je er nog volop van genieten. Vooral van de amandelbloesem in Ayerbe, een natuurspektakel dat het begin van de lente markeert in deze regio van de Aragonese Pre-Pyreneeën. Omdat er verschillende soorten amandelbomen zijn aangeplant, kun je de bloesempracht tot in april bewonderen.

De witte en roze kleur verfraaien het landschap in de winter. De amandelbloesem symbool van het leven op het platteland. Op een paar kilometer van Huesca, in de plaatsen Ayerbe, Loscorrales en Loarre/Lobarre, hebben de bomen de prachtige kleur. Het perfecte excuus voor een wandeling om dit prachtige landschap te ontdekken. De Amandelbloesemroute loopt door gebieden aan de voet van de bergen, op een hoogte van 600-700 meter.

Amandelbloesem van februari tot april

In Ayerbe, Loscorrales en Loarre/Lobarre, staat een overvloed aan amandelbomen. En hoewel we weten dat het klimaat geen exacte wetenschap is, staan deze velden over het algemeen vanaf de tweede week van februari in bloei. De eerste witte bloesem is die van de soort “largueta” of “desmayo”.

Een paar weken later, als de weersomstandigheden goed zijn, vindt de verwachte bloei – van de Marcona-amandelsoort – plaats met de kenmerkende roze bloemen.”Dankzij de aanplant van nieuwe variëteiten amandelbomen, die meestal een maand later bloeien dan de vorige, kun je nog steeds amandelbomen in bloei zien tijdens de maand maart en zelfs april”, meldt de officiële toeristische website van Huesca.

Hoewel er verschillende dorpen zijn waar je de amandelbloesem kunt bewonderen, is Ayerbe de belangrijkste pijler van de route. Dit dorp ligt tussen vlakten en bergen, omringd door de bergketen Santo Domingo, de Peñas de Riglos, de bergketen Loarre en de bergketen Caballera. De  rivier de Gállego en de ligging aan de voet van de Pre-Pyreneeën maken het een ideale ontmoetingsplaats om zowel het rijke culturele erfgoed als de indrukwekkende natuur te verkennen.

Genieten van de amandelbloesem en meer

Je hebt meerdere mogelijkheden om van dit spektakel te genieten. Een daarvan is de Wandeling “En la Flor del Almendro”, op 24 en 25 februari. Er zijn drie routes  (30 km, 18 km en 12 km), aangepast aan leeftijd en conditie. Ook kun je genieten van “Fiesta Carnicraba” een feest met muziek. Maar ook van heerlijk eten en drinken, en van activiteiten voor het hele gezin. Wie het dit laatste weekend van februari niet redt, kan op eigen houtje wandelen.  Je kunt kiezen uit twee aangegeven routes.

De wandeling begint en eindigt in Ayerbe. Je loopt door de stad Loarre/Lobarre en langs de kerk van San Esteban. Daarna kom je door Sarsamacuello met de parochiekerk van San Nicolás de Bari. De eerste route is 25 km lang en je stijgt 500 meter. De tweede route is iets korter – 12 km in totaal – en stijgt 190 meter.

Meer te zien en te proeven 

Naast de bloesem zijn er meer redenen om wat langer in Ayerbe blijven. Bijvoorbeeld om de beroemde taarten te proeven.  En om de “refollao” te zien. Dat is een levende getuigenis van de Aragonese burgerlijke en adellijke architectuur. Wandelend door de straten kun je oude paleizen en gebouwen bewonderen. Ze vallen niet alleen op door hun schoonheid, maar ook door hun historische waarde. Bijvoorbeeld het paleis van de Urriés of dat van de familie Luna, die de renaissancepracht laten zien die zo kenmerkend is voor de regio.

Dit vind je misschien ook leuk