Andalusië wil opnieuw mondkapjesplicht op straat

door admin
Andalusië wil opnieuw mondkapjesplicht op straat

De Andalusische regering heeft aan het ministerie van Volksgezondheid gevraagd of de regio het gebruik van het mondmasker buitenshuis weer verplicht gesteld kan worden. Dit in reactie op de toename van coronabesmettingen en in aanloop naar de feestdagen.

Met de huidige gegevens van een sterk toenemend aantal besmettingen en de aankomende feestdagen waarbij veel mensen weer samenkomen in het vizier, lijkt het de regionale autoriteiten verstandig om de mondkapjesplicht in de buitenlucht weer in te voeren. 

Minister Aguirre heeft de vraag woensdag gesteld tijdens de vergadering van de Interterritoriale Raad van het Nationale Gezondheidssysteem, waaraan de centrale regering en de autonome gemeenschappen deelnemen. 

“Al ondergedompeld in zesde golf”

Aan het einde van de vergadering rechtvaardigde Aguirre het verzoek omdat we al “ondergedompeld zijn in de zesde golf” van de coronaviruspandemie, met een dagelijkse toename van het aantal gevallen, hoewel de Andalusische incidentie van 14 dagen nog steeds onder het nationale gemiddelde ligt.

De minister gaf aan dat de Raad een “continue strijd” voert opdat het ministerie van Volksgezondheid er nota van neemt en begrijpt dat het nodig is om het mondmasker in de buitenlucht opnieuw in te voeren, ook als de veiligheidsafstand van anderhalve meter tussen personen gehandhaafd kan worden. Hij gaf ook aan dat het in feite erg moeilijk is om die afstand te bewaren op data zoals de huidige, wanneer er aanzienlijke concentraties van mensen op de been zijn om deel te nemen aan de verschillende evenementen voor de kerstvakantie. 

Een van de “krachtigste wapens”

Volgens de adviseur is het masker – dat in openbare binnenruimten nog steeds verplicht is -, samen met vaccinatie, een van de “krachtigste wapens” om gevallen van besmetting door coronavirus of andere aandoeningen van de luchtwegen te voorkomen, vooral in dit koude seizoen.

Hooggerechtshof wijst Covid-certificaat voor Andalusië af

Aguirre zei ook dat het gebruik van maskers buitenshuis nog belangrijker wordt, nu gister bekend werd dat het Hooggerechtshof van Andalusië (TSJA) in Granada het verzoek tot de invoer van het Covid-certificaat of diagnostische test voor toegang tot binnenruimte van horeca-, recreatie-, en vrijetijdsinstellingen heeft afgewezen. 

Pandemiewet om onduidelijkheid te voorkomen

Naar aanleiding hiervan heeft Aguirre er bij de Interterritoriale Raad aangedrongen op de noodzaak van een specifieke pandemiewet om een duidelijk wetgevend kader te bieden, zodat er geen “ups en downs” zijn in de uitspraken van de rechtbanken in de verschillende autonome regio’s. In Sommige gebieden wordt namelijk wel goedkeuring gegeven aan dezelfde maatregelen die in andere regio’s worden afgewezen. 

Dit vind je misschien ook leuk