Anticonceptie voor duiven in Barcelona

door admin
Anticonceptie voor duiven in Barcelona

Daarom gaat de stad nu aan anticonceptie doen. Verspreid over de stad staan in verschillende parken in Barcelona 40 op prullenbakken lijkende zwarte cilinders. Deze bakken zijn echter gevuld met mais met een anticonceptiemiddel  om de duivenpopulatie terug te dringen. Volgens deskundigen is hier sprake van een plaag. Momenteel bevolken 85.000 duiven de Spaanse stad. Tot afschuw van dierenliefhebbers werd het teveel aan duiven vroeger aangepakt door ze te vangen en af te maken.  

 

Populatie decimeren

 

De gemeenteraad van Barcelona heeft afgelopen dinsdag bekend gemaakt dat ze het aantal duiven in de stad wil halveren,  waar ging dit op een ethische manier wil aanpakken. De Italiaanse stad Genua is tot nu toe de enige Europese stad die erin geslaagd is haar duivenpopulatie in de hand te houden. Het gemeentebestuur zegt dat Barcelona een diervriendelijke stad is. Toch wil ze het komende jaar het aantal druiven met 20% verminderen en hoopt ze het aantal duiven over vier of vijf jaar met 80% teruggedrongen te hebben. 

 

Anticonceptie

 

Dinsdag werd tot in detail uitgelegd hoe Barcelona dat dit wil gaan aanpakken. Om 8.00 uur ’s ochtends, het tijdstip waarop de stadsduiven het hongerigst zijn, gaan de voerdispensers  in de stadsparken automatisch open. De hoeveelheid mais die beschikbaar komt, is afgestemd op het aantal duiven dat in de buurt leeft.  Op die manier krijgt elke duif voldoende voer plus anticonceptie binnen. De maïskorrels zijn te groot voor andere vogeltjes zodat zij niet steriel onbedoeld steriel gemaakt worden.

 

Vliegende ratten


Duiven worden niet voor niets vliegende ratten genoemd. Ze hebben een slechte invloed op de gezondheid, de openbare ruimte,  stadsmeubilair en begroeiing. Een maand geleden werd een voormalig stadsgids in het gelijk gesteld die een longaandoening heeft opgelopen door de langdurige blootstelling aan duiven- en andere vogelpoep.

 

 

Het terugdringen van de duivenpopulatie zou de volksgezondheid ten goede komen, aldus een hoogleraar aan de faculteit van diergeneeskunde. Over de aanpak van de stad succesvol zal zijn moet nog blijken. Er zijn altijd veel mensen die de duiven voeren en ook in andere parken is volop voedsel te vinden voor de duiven. De stad kampt overigens nog met een andere plaag, die van de eksters.  De eksterpopulatie wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk