Antiracismedemonstraties in Spaanse steden

door admin
Antiracismedemonstraties in Spaanse steden

In heel Spanje hebben vandaag betogers gehoor gegeven aan de oproep van de Spaanse Zwarte Gemeenschap van Afrikanen en hun afstammelingen CNAAE te gaan demonstreren tegen racisme.

Madrid

Vanmiddag hebben duizenden demonstranten zich in Madrid verzameld voor de Amerikaanse ambassade om te demonstreren tegen racisme. 

Meer dan toegestaan aantal demonstranten

De Spaanse autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een manifestatie van maximaal 200 personen. Na de oproep van de CNAAE kwamen er echter veel meer mensen dan verwacht. De demonstranten droegen borden mee met teksten als: ‘Ik ben menselijk. Jij ook?’, ‘Voor vrede en diversiteit’, ‘ Discriminatie is uitbuiting’ en ‘Stilte is ook onderdrukking’. 

Barcelona

In Barcelona kwamen ongeveer 3000 demonstranten bijeen op het Sant Jaumeplein om duidelijk te maken dat zwarte levens tellen.  Sommige van hen waren in het zwart gekleed en scandeerden, de stromende regen trotserend: ‘Gerechtigdheid en genoegdoening’ en ‘Trump is een crimineel’. De meeste deelnemers droegen op advies van de organisatie mondkapjes, al bleek de voorgeschreven onderlinge afstand van twee meter moeilijk te handhaven. Ter nagedachtenis van George Floyd werd een manifest voorgelezen. We weten dat deze moord geen eenmalig incident is. De zwarte bevolking wordt in Amerika al eeuwenlang aan geweld blootgesteld, aldus het manifest.

Kleinere demonstraties

In Baskenland demonstreerden in de Bilbao, Vittoria en San Sebastian enkele honderden betogers tegen racisme en in Logroño waren ongeveer 300 mensen op de been.

Noodzaak tot demonstreren

De organisatoren zeggen dat er ‘niet gezwegen mag worden naar aanleiding van deze onrechtvaardigheid, omdat elk leven telt en het tijd wordt dat bepaalde wetten aangepast worden. We herdenken niet alleen George Floyd, maar alle zwarte mensen die slachtoffer zijn geworden van racisme. We moeten onze woede en pijn uiten.’

Dat er zoveel mensen in de hele wereld demonstreren tegen deze genocide en systematische vervolging van het zwarte volk laat duidelijk zien dat we zijn de vervolging, mishandeling en moorden moe zijn, aldus de CNAAE.

Dit vind je misschien ook leuk