Een bericht over aanstaande apocalyptische regen in Spanje, die zogenaamd “erger zou zijn dan de DANA in Valencia,” ging gisteren viraal in Spanje. De bron van dit voorspelde natuurgeweld was Dominik Jung, een Duitse meteoroloog met meer dan twintig jaar ervaring en directeur van Q.met, een project voor hoogkwalitatieve weersinformatie in Duitsland.
Om uit te zoeken of het weerbericht wel klopte, sprak weerwebsite eltiempo.es met Jung zelf. Die zegt stomverbaasd te zijn geweest toen hij het virale bericht onder ogen kreeg. “Ik begrijp niet waarom die media Valencia noemen,” zei hij. Jung verduidelijkte vervolgens dat “er zware regenval wordt verwacht in het oostelijke Middellandse Zeegebied, van Italië tot Griekenland en de Balkan.” In het originele Duitse artikel in de Frankfurter Rundschau van 29 november voorspelde Jung inderdaad hevige regenval van tussen de 500 en 1000 liter per vierkante meter in delen van deze regio’s, maar Spanje hoorde daar niet bij.
InSpanje.nl nam het bericht ook over om haar lezers te informeren. Het oorspronkelijke artikel in de Frankfurter Rundschau sprak over apocalyptische regen en noodweer van Griekenland, de Balkan tot aan Spanje. De Spaanse krant Huffington Post verwoordde het op dezelfde manier.
De Duitse meteoroloog benadrukte tegen Eltiempo.es dat zijn woorden zijn verdraaid. “Spanje zal op geen enkel moment getroffen worden door deze uitzonderlijke regenval,” waarschuwde hij. In plaats daarvan lag de focus op Griekenland, waar de eilandengroep Rhodos inmiddels te maken heeft gehad met zware stormen, met zowel materiele schade als helaas ook persoonlijk leed tot gevolg.
De rol van het warme Middellandse Zeewater
Volgens Jung moeten we helaas rekening houden met meer van dit soort heftige stormen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Dit soort extreme regenval komt volgens hem steeds vaker voor in de herfst en zelfs in de winter. Dawt linkt hij direct aan de hoge temperatuur van het zeewater. “Warmer water leidt tot meer verdamping, wat meer vocht in de atmosfeer brengt en daardoor intensere regenval bevordert. Ook bevordert dat de vorming van zogenaamde ‘medicanes’ (Middellandse Zee-orkanen),” legt hij uit.
De langdurige zomerse hitte zorgt ervoor dat de oppervlaktetemperatuur van de zee steeds hoger wordt en vervolgens langzaam afkoelt, wat volgens de meteoroloog de energie levert die extreme weersomstandigheden voedt. “Preventie- en aanpassingsstrategiën zijn steeds belangrijker om de gevolgen hiervan te beperken,” voegt hij eraan toe.
Voorspelling voor Spanje: droog en zonnig
Wat betreft het weer in Spanje heeft Dominik Jung geruststellend nieuws: “De eerstvolgende dagen zullen eerder droog en aangenaam zijn, met hier en daar zonneschijn.” Hij voorspelt echter ook wat regen in de noordelijke regio’s van het Iberisch schiereiland, waar op grotere hoogtes zelfs wat sneeuw zou kunnen vallen. Maar Jung is duidelijk: “Er worden geen grote stormen in Spanje verwacht!”
Lees ook: Meer DANA’s, recordhitte en verwoestende stormen in Spanje