Arbeidsinspectie beboet 5.500 bedrijven voor fraude in ERTE’s

door admin
Arbeidsinspectie beboet 5.500 bedrijven voor fraude in ERTE's

ERTE-regelingen zijn tijdelijke ontslagregelingen om de negatieve effecten van de coronapandemie op bedrijven te verlichten. Het gaat om 5.459 overtredingen tot 1 juni en de arbeidsinspectie heeft hiervoor sancties opgelegd voor een totale waarde van 26 miljoen euro. Dit heeft de minister van Arbeid, Yolanda Díaz, maandag laten weten.

In totaal zijn 33.553 dossiers afgerond waaruit de genoemde 5.459 overtredingen naar voren kwamen. Van de momenteel onderzochte bedrijven pleegde dus 16 procent fraude.

Een van de meest voorkomende misbruiken was dat de bedrijfsactiviteit werd gehandhaafd, hoewel die bedrijfsactiviteit officieel was opgeschort om in aanmerking te komen voor die ERTE-regeling.

Ook moesten werknemers meer uren werken dan in de gedeeltelijke ERTE’s voor arbeidstijdverkorting waren opgenomen.

Fraudepercentage boven gemiddelde

Het fraudepercentage dat momenteel wordt ontdekt, ligt ruim boven het gemiddelde. Globaal trof de Arbeidsinspectie in 2019 89.230 overtredingen aan op een totaal van 1.060.484 uitgevoerde acties, ofwel 8,4% van het totaal.

Het aantal geconstateerde overtredingen in de ERTE’s zal de komende maanden naar verwachting toenemen, aangezien er nog 5.583 acties van de Inspectie in afwachting zijn van afronding. Uit de laatste officiële cijfers biljkt dat er op 31 juli ongeveer 97.000 ERTE-regelingen van kracht waren, van toepassing op ongeveer 331.500 werknemers.

26 miljoen aan boetes 

Het bedrag aan sancties opgelegd wegens fraude in ERTE bedraagt ​​al bijna 26 miljoen euro. De Arbeidsinspectie heeft de overtredende bedrijven ook verplicht om te betalen voor de onterechte vrijstellingen van de premies aan de sociale zekerheid voor hun werknemers waarvan frauderende bedrijven hebben geprofiteerd door in ERTE te zijn. In dit verband vordert de arbeidsautoriteit bijna een miljoen euro (996.947,25 euro) van de bedrijven voor onterechte vrijstellingen.

ERTE-regeling werkt ‘meestal’ goed

De vice-president en minister van Arbeid, Yolanda Díaz, heeft de meestal goede werking van de ERTE benadrukt. De fraude betreft een minderheid van de meer dan een half miljoen bedrijven in Spanje die gebruik van het mechanisme om hun werknemers geheel of gedeeltelijk tijdelijk te ontslaan.

Afname gebruik van ERTE

Met de opmars van vaccinatie en de vermindering van de beperkingen tegen het virus, neemt de werkgelegenheid toe en dit wordt weerspiegeld in een toename van de aansluiting bij de sociale zekerheid, maar ook in een afname van werknemers en bedrijven die onder ERTE vallen. Nog steeds vallen 330.000 mensen onder een ERTE-regeling. Hiervan is een derde nog deels aan het werk.

De regering beziet nog of er een nieuwe uitbreiding van de ERTE-regelingen zal komen binnen een context waarin de beperkingen als gevolg van de pandemie zich steeds meer beperken tot bepaalde sectoren zoals het toerisme. 

Dit vind je misschien ook leuk