Argentijnse president Milei ontvangt onderscheiding van Madrid en bekritiseert socialisme

Milei uit verkapte kritiek op de Spaanse premier Pedro Sánchez en zijn regeringsbeleid.

door Judith Goeree
Milei Vox

De Spaanse media staan bol van de berichten over het bezoek van de Argentijnse president Milei aan Madrid. Milei heeft opnieuw stof doen opwaaien tijdens zijn tweede bezoek aan Spanje in een maand tijd. De uiterste rechtse Milei haalde fel uit naar het socialisme dat hij een ´afschuwelijk monster´ noemde.

Tijdens dit tweede bezoek aan Spanje in een maand tijd kreeg Milei, vergezeld door Madrileense president Isabel Díaz Ayuso, de Internationale Medaille van de Gemeenschap van Madrid uitgereikt. De Argentijn greep de gelegenheid aan om wederom fel uit te halen naar de regering van Pedro Sánchez. Spanje en Argentinië verkeren al enige tijd in een diplomatieke crisis. In een uiterst economische toespraak bekritiseerde Milei het ´populistische socialisme´, dat hij een ´afschuwelijk monster´ noemde. Het is verkapte kritiek op de Spaanse premier Pedro Sánchez en zijn regeringsbeleid.

Met zijn uitspraken was Milei subtieler dan tijdens zijn vorige bezoek. Toen noemde hij Sánchez corrupt. Het leidde tot politieke ophef tussen Spanje en Argentinië. Deze keer sprak hij zich in meer algemene zin uit tegen het socialisme. Volgens Milei heeft het socialistische bewind van Sánchez kwalijke gevolgen voor de economie. Onder toeziend oog van de regiominister van Madrid, de conservatieve Ayuso, sprak de Argentijn de volgende woorden: “Laat het socialisme uw leven niet ruïneren.”

Milei, de extreemrechtse econoom die sinds kort president is van Argentinië, noemt het socialisme in bedekte woorden een gevaar voor de samenleving. De Spaanse media berichten in verschillende bewoordingen over zijn bezoek. Feit is dat Milei de gemoederen bezig houdt. In het politiek verdeelde Spanje weten de conservatieve partij PP en extreemrechtse Vox de uitspraken handig te gebruiken in de eindeloze strijd met de socialisten.

Minder belastingen en schulden

Milei gebruikte de gelegenheid die Ayuso hem bood om te pleiten voor zijn succesvolle beleid. Hij is van mening dat de crisis alleen overwonnen kan worden met liberalisme en hard werken. Hij prijst ´de echte helden´: ondernemers en zakenmensen. Ook noemt de Argentijn de ´magische formule´ die hij gebruikt: belastingverlaging en geen schulden maken. En vooral, het vermijden van sociale rechtvaardigheid. “De deugd van het socialisme is armoede creëren. En sociale rechtvaardigheid is een afschuwelijk monster, het is onrechtvaardig en gewelddadig, want het schendt de gelijkheid. Het neemt van de één en geeft aan de ander,” benadrukte hij.

Met zijn toespraak spreekt Milei zich niet alleen uit tegen het socialisme, maar ook tegen de principes van de sociale en democratische rechtsstaat die zijn vastgelegd in de Spaanse grondwet. Hij heeft weinig respect voor politici die toestaan dat hun economieën schulden maken (de openbare schuld van de Gemeenschap van Madrid bedraagt meer dan 30 miljard euro). “Een harteloze en populistische politicus maakt schulden. En het feest van vandaag wordt betaald door het werk van de toekomst, door mensen die nog niet eens geboren zijn.”

Onderscheiding Milei is volgens socialisten ´provocatie´

Voorafgaand aan Milei sprak Ayuso, die hun overeenkomsten benadrukte: de intentie om de ´sociale markteconomie centraal te stellen´ en ´vrijheid en leven als de twee meest waardevolle bezittingen van de mens´. Dit staat volgens haar tegenover het ´verarmende collectivisme´ en de ´cliëntelistische netwerken´ van het socialistische beleid.

Buiten verzamelden zich tweehonderd Argentijnen, zowel aanhangers als tegenstanders van Milei, voor het hoofdkantoor van de regering in Madrid. Daardoor kon de Argentijnse president nog even genieten  van een Evita Perón-moment, toen hij het balkon betrad.

Milei heeft deze keer geen verdere agenda in Spanje. Hij heeft geen ontmoeting met de regering van Sánchez noch met koning Felipe VI. Zelfs niet met de conservatieve politieke partij PP. Alleen Ayuso (PP) wilde hem een erkenning geven die door de socialisten als ´provocatie´ werd bestempeld.

Lees ook: Spanje eist publiekelijke excuses na kwetsende uitspraken Milei

 

 

Dit vind je misschien ook leuk