Asturië zet oude mijnen in voor technologische revolutie

door admin
oude mijnen

Asturias heeft een innovatief plan gepresenteerd om oude mijnen om te bouwen tot datacenters en andere technologische initiatieven. Aangezien in de huidige economie veel draait om het opslaan en beheren van data zijn datacenters gewilde investeringen voor regio’s die op zoek zijn naar economische vooruitgang.

Het aantrekken van dit soort bedrijven is doorgaans echter niet zonder controverse. Ze verbruiken gigantische hoeveelheden water voor koeling van alle apparatuur die ervoor zorgt dat de bevolking probleemloos kan surfen en met vragen bij AI terecht kan. Een voorbeeld hiervan is het geplande mega-datacenter van Meta in Talavera de la Reina, Toledo.

Ondergronds en duurzaam

Asturias wil de drie grote uitdagingen van datacenters – energievoorziening, ruimte en koeling – aanpakken door oude mijnen ondergronds te benutten. Iván Aitor Lucas, directeur Innovatie, Onderzoek en Digitale Transformatie van de regio, legt meer uit over een mogelijke duurzame oplossing. Men denkt aan de oprichting van een datacenter in de oude mijn Pozo Santiago in Aller. Daarmee kan zowel de opslagcapaciteit voor de regionale overheid worden vergroot, als een voorbeeld wordt gegeven aan particuliere initiatieven.

Voordelen van ondergrondse datacenters

Door datacenters in oude mijnen te plaatsen, blijft industriële ruimte beschikbaar voor andere bedrijven. Dit is een groot voordeel ten opzichte van steden als Madrid, waar industrieterreinen worden gebruikt voor datacenters, wat ten koste gaat van andere bedrijvigheid. Bovendien beschikt Asturias over elektriciteitsaansluitingen met hoge spanning, wat een groot voordeel is voor middelgrote datacenters die deelnemen aan bredere projecten.

Efficiënte koeling met mijnwater

Een belangrijk voordeel van de ondergrondse mijnen is het aanwezige water, dat kan worden gebruikt voor koeling. De mijnen bevatten momenteel ongeveer 80 hectometer water, geschikt voor industrieel gebruik. Door dit water te gebruiken voor koeling en vervolgens weer terug te pompen, kan energie worden bespaard. Deze aanpak minimaliseert het energieverbruik voor koeling, wat een belangrijk voordeel is ten opzichte van traditionele datacenters.

De regionale overheid van Asturias bereidt verschillende aanbestedingsfases voor en stelt een voorontwerp op voor de engineering. Volgens Iván Aitor Lucas hebben investeerders al interesse getoond in het project. De regio is goed verbonden met belangrijke datacenters in Bilbao en Madrid, wat Asturias een aantrekkelijke locatie maakt.

Economische en technologische voordelen

De bouw van deze datacenters biedt kansen voor hooggekwalificeerde werknemers in de technologie- en AI-sector in de regio die wordt geplaagd door ontvolking. Bovendien positioneert de regio zich hiermee als vooruitstrevend in het inblazen van nieuw leven met innovatieve oplossingen van oude infrastructuur. De overgang van vervuilende kolenmijnen naar duurzame datamijnen draagt zo bij aan de technologische vooruitgang in de regio.

Andere initiatieven in oude mijnen

Niet alleen datacenters zullen een nieuwe impuls vormen voor de verlaten mijnschachten. De regionale regering werkt ook met andere initiatieven om het uitgebreide netwerk van mijnbouwgalerijen in de regio, die zich tot 600 meter diep uitstrekken, te gebruiken als platforms voor de nieuwe technologische revolutie. Een voorbeeld is een onderzoekslaboratorium in de mijn Pozo Santiago (Aller) gericht op het ontwikkelen van technologie voor bewoonbare maannederzettingen. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Institute of Space Sciences and Technologies van de Universiteit van Oviedo. In de mijn Pozo Barredo en Mariana (Mieres) wordt onderzoek gedaan naar de productie van groene waterstof met behulp van de overvloedige ondergrondse watervoorraden. Tot slot worden in de mijn Pozo Carrio (Laviana) ondergrondse kassen opgezet voor de groenteteelt op basis van hydrocultuur. Onderzoekers maken hier gebruik van de stabiele temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden in de mijngalerijen.

De Asturische mijnbouwtraditie

Asturië staat bekend om zijn rijke mijnbouwtraditie. Vooral kolenmijnen hebben een belangrijke rol gespeeld in de industriële geschiedenis van Spanje. De mijnbouw in Asturië begon al in de middeleeuwen. Pas in de 18e eeuw nam echter de wetenschappelijke kennis over de eigenschappen van steenkool uit deze regio toe. In de 19e eeuw begon de systematische exploitatie van de mijnen, met verschillende staatswetten en beleidsmaatregelen die hiervoor werden ingevoerd. De Cuencas Mineras, of Mijnbekkens, in Asturië omvatten de valleien van de rivieren Nalón en Caudal, en hun zijrivieren. Deze behoorden al spoedig tot de meest geïndustrialiseerde gebieden van Spanje, met een sterke focus op kolen- en staalproductie.

Neergang mijnindustrie

De oprichting van bedrijven zoals de Asturian Mining Company en de Siderúrgica de La Felguera in de 19e eeuw leidde tot een toename van de kolenwinning en de uitbreiding van talrijke secundaire industrieën. In de jaren ’60 begon de mijnbouwindustrie te dalen, wat uiteindelijk leidde tot de sluiting van bijna vijftig mijnen. Sommige van deze mijnen ondergingen vervolgens een transformatie van de primaire sector naar de dienstensector. Een voorbeeld hiervan is het Museo de la Minería y de la Industria de Asturias (MUMI) in El Entrego, opgericht in de voormalige mijn van San Vicente in El Entrego.

Lees ook: Enorme datacenters versnellen verdroging Spanje

Dit vind je misschien ook leuk