Bank van Spanje gaat miljoenen eurobiljetten produceren voor Europa

door admin
Bank van Spanje, Spaanse Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Bank van Spanje opdracht gegeven om in 2024 bankbiljetten van 10 euro te produceren. De biljetten worden in de loop van het jaar naar de rest van de EU-landen gedistribueerd.

Het gaat om een groot aantal. Volgens de centrale bank van Spanje gaat het om de productie 424,2 miljoen tieneurobiljetten. Omgerekend in euro’s betekent het een bedrag van 4.241,5 miljoen, meldde de ECB. Die voegde daar aan toe dat de Bank van Spanje ook verantwoordelijk zal zijn voor de productie van een deel van de bankbiljetten van vijf euro die binnenkort in omloop zullen worden gebracht.

Voor de vijfeurobiljetten werkt Spanje samen met Griekenland

Voor de productie van de vijfeurobiljetten werkt de Bank van Spanje samen met de Bank van Griekenland. Samen hebben ze de opdracht om in de loop van dit jaar 313,8 miljoen bankbiljetten van vijf euro te produceren.

In totaal worden binnen het eurogebied 538,4 miljoen  €50-bankbiljetten geproduceerd. Daarnaast worden 564 miljoen bankbiljetten van 20 euro gedrukt en 527 miljoen biljetten van 100 euro . Tot slot worden ook nog 164 miljoen biljetten van 200 euro gedrukt. Er worden geen bankbiljetten van 500 euro meer gedrukt. Dit is het gevolg van het initiatief van de ECB om deze biljetten binnen een paar jaar af te schaffen.

Bank van Spanje produceert 12% van de nieuwe bankbiljetten

In totaal zullen er naar verwachting 3.533 miljoen bankbiljetten worden uitgegeven, met een gezamenlijke waarde van 179.625 miljoen euro, wat 11% meer is dan in 2023, toen in totaal 3.141,7 miljoen bankbiljetten werden gedrukt. “De Bank van Spanje is verantwoordelijk voor het verstrekken van 12% van de totale behoefte aan nieuwe bankbiljetten”, aldus de ECB.

Ook de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), in Burgos heeft een belangrijke rol. Het zal de fabriek zijn voor de vervaardiging van al deze bankbiljetten. Hier is men  verantwoordelijk voor de uitgifte van het papiergeld, gemaakt van zuivere katoenvezels. Per jaar kan men daar  tot 3.500 ton bankbiljetten produceren.

Dit vind je misschien ook leuk: Spaanse Bank geeft over contant geld

Dit vind je misschien ook leuk