Bijna 80 duizend banen verloren gegaan in de horeca in Spanje

door admin
Bijna 80 duizend banen verloren gegaan in de horeca in Spanje

Daarbij moeten nog de ruim 226 duizend horecawerknemers worden opgeteld voor wie een tijdelijke werkloosheidsregeling (ERTE) is getroffen. Momenteel zijn er in de Spaanse horeca 238.523 mensen minder aan het werk vergeleken met een jaar geleden. Deze cijfers tonen dat de maatregelen die de overheid getroffen heeft om de coronapandemie onder controle te krijgen met name voor de horecasector desastreus zijn geweest.

Hoogste werkloosheidscijfer sinds 2012

Volgens cijfers van het ministerie van Werkgelegenheid nam in het algemeen de werkloosheid in november ten opzichte van oktober toe met 25.269 nieuwe werkzoekenden. In absolute getallen gaat het om het hoogste werkloosheidscijfer sinds 2012, maar relatief is de stijging in november dit jaar minder groot dan in voorgaande jaren. Toen steeg het werkloosheidscijfer met zo’n 30 duizend nieuwe werkzoekenden, dat zijn er bijna 5 duizend meer dan dit jaar. Echter, bij de ruim 25 duizend van afgelopen november zijn de 746 duizend mensen met een ERTE-regeling buiten beschouwing gelaten, zo meldt de Spaanse krant El Mundo. In totaal is de werkloosheid ten opzichte van het vorig jaar gestegen met ruim twintig procent (naar 653.128 geregistreerde werkzoekenden). 

150 duizend nieuwe ERTE’s in de horeca

Alleen al in november werden er voor 150 duizend mensen die werkzaam zijn in horeca ERTE-regelingen getroffen. Zij tellen dus niet mee in de werkloosheidscijfers en worden tijdelijk door de Spaanse overheid beschermd tegen werkloosheid. Volgens het ministerie van Werkgelegenheid heeft dit sociale vangnet de overheid sinds april dit jaar zo’n 13,4 miljard euro gekost. 

Omdat alle werknemers met een ERTE-regeling bij de Seguridad Social als actieve werknemers worden geregistreerd en er meer banen beschikbaar kwamen binnen het onderwijs en bij de overheid, steeg het aantal werkenden in november sinds april voor het eerst weer naar ruim 19 miljoen. Dat zijn er bijna 32 duizend meer dan in oktober dit jaar. Daartegenover staat echter het dramatische verlies van de 77.840 banen in de Spaanse horeca. 

Dit vind je misschien ook leuk