Bosbranden in Las Hurdes en Monfragüe zijn onder controle

door admin
Bosbranden in Las Hurdes en Monfragüe zijn onder controle

De bosbrandenbestrijdingsdienst Infoex van Extremadura heeft de branden in Casas de Miravete en Ladrillar in de provincie Cáceres bij natuurpark Monfragüe onder controle verklaard na een nacht die relatief gunstig en zonder verrassingen verliep.

Naar schatting zijn 6.000 hectare verbrand. Beide branden zijn gedaald tot niveau 1 van gevaar, hoewel vanwege de grote omtrek die ze hebben, mogelijke oplevingen wel waarschijnlijk zijn. De commandopost in Vegas de Coria trekt zich desondanks terug. De Infoex handhaaft vijf grondeenheden en een luchteenheid bij beide branden op het gebied van preventief toezicht.

Monfragüe

Donderdag brak er een brand uit in de buurt van Casas de Miravete (Cáceres) die vrij snel doordrong tot het hart van het vogelreservaat dat het natuurpark Monfragüe is. Jaarlijks komen hier duizenden toeristen om te genieten van de vlucht van zwarte ooievaars, Egyptische gieren, andere gieren of de keizerarend.

Vrijdagavond was de brand nog steeds niet onder controle en met zeer ongunstige weersomstandigheden, met harde windstoten. Het vuur had op dat moment al meer dan 1.000 hectare verbrand en verschillende beschermde soorten aangetast, waaronder nesten van zwarte gier. Uit voorzorg werden de bewoners van Casas de Miravete geëvacueerd vanwege het risico dat de vlammen de stad zouden binnendringen.

Park was “kruitvat” vanwege achterstallig onderhoud

In de regio was al gewaarschuwd voor het gevaar van een brand in Monfragüe dat als “kruitvat” werd aangeduid vanwege het achterstallige onderhoudswerk. Volgens experts werd het gebied voor het laatst in 2019 schoongemaakt waardoor het park vol ligt met brandbaar materiaal.

Bekijk ook: Brandweerman en burger omgekomen bij bosbrand in Spanje

De Jerte-brand evolueert eveneens gunstig en is nu gestabiliseerd. In de ochtend van deze dinsdag werken vier landeenheden, een regiocoördinator van Infoex en twee milieu-agenten om mogelijke oplevingen van het vuur gelijk te doven.

Volgens de eerste schatting van Infoex is 3.239 hectare afgebrand in Casas de Miravate, 2.864 in Ladrillar en nog eens 168 in Jerte.

Al meer dan 70.000 hectaren zwartgeblakerd

Volgens de regering van Spanje is in 2022 meer dan 70.000 hectare bos in het hele land verbrand. Dat is bijna het dubbele van het gemiddelde aantal hectaren dat in het afgelopen decennium per heel jaar is verbrand.

Branden zoals die in de Jerte-vallei of het natuurreservaat Monfragüe zijn enkele van de meest spectaculaire, niet alleen binnen de Spaanse grenzen, maar over het hele continent. Zo heeft de hittegolf ook de branden in Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, België, Duitsland doen toenemen en duizenden doden geëist.

Actieve branden in Spanje hebben al twee levens geëist in Losaico (Zamora) en hebben zeker elf macrobranden veroorzaakt. Deze konden zo uit de hand lopen door hoge temperaturen en veranderende wind die de vlammen mobiliseert en het bluswerk moeilijker maakt. 

Dit vind je misschien ook leuk