Botsing tussen coalitiepartijen Spanje over wet ‘Alleen ja is ja’

door admin
Botsing tussen coalitiepartijen Spanje over wet 'Alleen ja is ja'

PSOE presenteerde de hervorming, maar Unidas Podemos kondigde aan tegen te zullen stemmen. De partijen blijken het niet eens te zijn over de amendementen. De aanleiding voor de hervorming is dat de Raad voor de rechtspraak heeft onthuld dat de toepassing van de huidige wet heeft geleid tot strafvermindering voor 721 daders van van aanranding en de vrijlating van 74 criminelen.

Bekijk ook: Spanje verlaagt straffen voor honderden zedendelinquenten

De PSOE beschouwt daarom de wet als gebrekkig en wil “ongewenste effecten” elimineren, terwijl Unidas Podemos het daar niet mee eens is. De paarse partij houdt vol dat de wet deugdelijk is, maar dat de onjuiste toepassing ervan door sommige rechters het probleem is. De spanning tussen de twee partijen wordt benadrukt doordat ze allebei het feminisme steunen.

Gendergelijkheid in besluitvormende organen

De regering heeft ook verklaard dat zij van plan is een wetsvoorstel in te dienen voor gendergelijkheid in besluitvormende organen zoals raden van bestuur van grote bedrijven en de Raad van Ministers. De PSOE heeft benadrukt dat “alle vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid altijd het stempel van de PSOE heeft gehad” en dat “er geen socialisme is zonder feminisme en geen feminisme zonder socialisme”.

“Verraad aan feministische beweging”

Podemos waarschuwt echter dat als de PSOE zich aansluit bij “rechts en extreemrechts” om de hervorming van de ‘Solo si es si’-wet door te voeren de partij een “stap terug” te doen op het gebied van vrouwenrechten. Dat zou “verraad aan de feministische beweging” zijn.

Ongewenste effecten van wet

De PSOE probeert de “ongewenste effecten” van de wet ‘alleen ja is ja’, die in oktober 2020 van kracht werd, weg te nemen. De voortdurende strafvermindering sinds de invoering van de wet baart de partij grote zorgen. De wet stelde dat elke seksuele daad zonder uitdrukkelijke toestemming als verkrachting zou worden beschouwd. De PSOE probeert nu geweld en intimidatie vast te stellen als een verergerd subtype, door een aantal eerdere straffen opnieuw in te voeren. De partij ontkent dat dit de huidige wet in gevaar zou brengen en probeert alleen “normatieve aanpassingen” door te voeren om problemen met de wet aan te pakken.

Unidas Podemos verwerpt het voorstel, uit angst dat het ertoe zou leiden dat “het slachtoffer geweld moet bewijzen om agressie te bewijzen”.

Regering onder druk

De toespraken aan de vooravond van Internationale Vrouwendag werden gedomineerd door de pre-verkiezingssfeer. De regering staat onder druk om resultaten te boeken voor de feministische beweging. Terwijl de partijen overhoop liggen, heeft de regering gezworen te blijven werken aan gendergelijkheid.

De secretaris van Gelijkheid van de PSOE, Andrea Fernandez, zei dat de prioriteit ligt bij het beschermen van de slachtoffers die door de huidige wet in de steek zijn gelaten. De regering hoopt een akkoord te bereiken om de wet te hervormen en gerechtigheid te bieden aan slachtoffers van aanranding.

Dit vind je misschien ook leuk