Brand verwoest koepel van restaurant Mas Marroch van broers Roca

door Else BeekmanElse Beekman
brand Mas Marroch verwoest houten koepel, maar spaart 15e eeuwse masía

Een uitslaande brand heeft de houten koepel van het restaurant Mas Marroch, in eigendom van de bekende horeca-broers Roca, volledig in de as gelegd. Het goede nieuws is dat niemand gewond is geraakt en de gotische masía (Catalaans voor landhuis) uit de 15e eeuw gered kon worden dankzij snel optreden van de brandweer.

Volgens de Catalaanse brandweer brak het vuur uit op 4 november rond 4.30 uur in de ochtend. De brand greep snel om zich heen en verwoestte de indrukwekkende houten koepel van meer dan twintig meter doorsnede en tien meter hoog. Deze koepel vormde het hart van het evenementengedeelte van Mas Marrock. De brandweer was snel te plaatse om de vlammen te bestrijden.

Tegen zeven uur ’s ochtends werd het vuur gestabiliseerd. Daarna richtten de brandweerlieden zich op het beschermen van de historische masía op hetzelfde terrein aan de Camí Pla del Marroch vlakbij Girona. De oorzaak van de brand is nog niet bekend en wordt nu onderzocht.

Reactie van Josep Roca

Al decennialang zetten de drie broers Roca, Joan, Josep en Jordi, de toon in de wereld van de gastronomie. Hun belangrijkste restaurant is El Celler de Can Roca in Girona. Dit restaurant staat steevast in de top van de beste restaurants ter wereld en wordt ook al jaren beloond met drie Michelinsterren. Wereldwijd bewonderen culinaire experts hun unieke stijl, bestaande uit een combinatie van creativiteit, techniek en familiegevoel. Mas Marroch is een verlengstuk van die visie, waar de broers traditie en innovatie willen samenbrengen in een bijzondere setting.

Josep Roca is sommelier van het beroemde restaurant El Celler de Can Roca (drie Michelinsterren) en mede-eigenaar van Mas Marroch. Op sociale media reageerde hij met dankwoorden gericht aan de brandweer en de Catalaanse politiedienst Mossos d’Esquadra. “Dank voor jullie snelheid, doeltreffendheid en zorg.” Hij uitte zijn “verdriet, wanhoop en berusting”, maar kon daar ook een positieve noot aan toevoegen:

“Het vuur en de rook als vertrekpunt voor creatie. Herstellen, bijsturen, opnieuw opbouwen. Van het dieptepunt van verdriet naar het brandpunt van positiviteit. We zullen opnieuw feestvieren. We zullen nieuwe dromen koken.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Josep Roca Fontané (@joseppituroca)

Bijzondere locatie

De koepel van Mas Marroch was een indrukwekkend bouwwerk dat volledig is ontworpen op basis van ecologische architectuur. De ruimte bood plek aan grote evenementen en bruiloften. Hier vond zelfs in 2016 de uitreiking van de Michelinsterren plaats. Daarvan heeft Mas Marrock er overigens ook rote evenementen en bruiloften. In 2016 vond er zelfs de uitreiking van de Michelinsterren plaats.

Het verlies van de houten koepel is groot. Toch overheerst bij het team van Mas Marroch de opluchting dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat de historische masía bewaard is gebleven.

Spanje opnieuw prominent in wereldtop gastronomie