Corruptiezaak ‘Mediador’ strekt zich uit naar Guardia Civil in Spanje

door admin
Corruptiezaak 'Mediador' strekt zich uit naar Guardia Civil in Spanje

Tejera Mon had jarenlang de leiding over de verbouwing van de meeste kazernes van de Guardia Civil in heel Spanje. In de zaak die wordt behandeld door een rechter op Tenerife, wordt het vermeende omkopingsnetwerk van zakenlieden op de Canarische Eilanden en op het Spaanse vasteland onderzocht.

Bekijk ook: Corruptie met cocaïne, prostituees en Viagra op feestjes als lokmiddel

De nationale afgevaardigde van de PSOE, Juan Bernardo Fuentes Curbelo, alias Tito Berni wordt gezien als een van de breinen achter het netwerk. Ook de divisie-generaal van de Guardia Civil en het voormalig hoofd van de kazerne op Las Palmas, Javier Espinosa Navas liggen onder de loep.

Zij zouden hun contacten gebruiken en hen begunstigen door sancties in te trekken. Daardoor kwamen ze in een betere positie om openbare aanbestedingen te verkrijgen verstrekt door de overheden op de Canarische Eilanden.

Generaal Espinosa in gevangenis

Generaal Espinosa is de enige persoon tegen wie een onderzoek loopt. Hij zit in voorarrest vanwege het bewijs dat in de zaak is gevonden. Hij had meer dan 60.000 euro in zijn huis verstopt in pakketten van 5.000 euro. Precies het initiële bedrag dat de beschuldigde zakenlieden betaalden om de twee invloedrijke figuren te ontmoeten.

Mon verscheen in opnames

De bemiddelaar of uitvoerder van het complot, Canarische zakenman Marcos Antonio Navarro Tacoronte, nam alle gesprekken op die hij had met de politicus en de generaal, de zakenlieden en Taishet Fuentes, de neef van Tito Berni en algemeen directeur van Canarian Livestock – een functie waarin hij zijn oom verving – die er ook bij zou zijn.

In een van de opnames is de ontmoeting te horen tussen de bouwer Ángel Ramón Tejera Mon, Antonio Navarro Tacoronte, Thaiset Fuentes, de zakenman Antonio Bautista El Curilla. Laatstgenoemde zou betalingen aan het complot hebben gedaan. Ook generaal Francisco Espinosa was van de partij.

Tejera Mon zal op 12 april voor de rechter verschijnen op beschuldiging van belastingfraude door het openbaar ministerie van Las Palmas. Die eist drie jaar gevangenisstraf en een boete van bijna 500.000 euro voor het verbergen van geld dat hij verkreeg uit zijn zakelijke activiteiten voor de overheid.

Onderweg naar de bijeenkomst komt de vriendschappelijke band tussen generaal Espinosa en de zakenman Mon duidelijk naar voren. De eerste kreeg een telefoontje van een zekere ‘Store’, José María Store Serrano, kolonel van de Guardia Civil en hoofd van het Tenerife Commando. Hij werd woensdag ontslagen door de staatssecretaris van Veiligheid, Rafael Perez, wegens “vertrouwenverlies”.  

Onofficiële bronnen van Binnenlandse Zaken wezen erop dat hij werd ontslagen op verdenking van onrechtmatige inmenging in de gunning van werken aan de zakenman Mon. In de Canarische samenvatting verschijnt ook een andere naam van een commandant van de Guardia Civil. Volgens de onderzoekers zou het Vicente Reig Basset zijn, kolonel die de leiding heeft over het Las Palmas Commando.

‘Kazerne zaak’

De naar buiten gekomen informatie wekt bezorgdheid in het hoofdkwartier van de Guardia Civil in Madrid. De actie van de gedetineerde generaal “beschaamt” de geüniformeerde commandanten. De hoofdpijn voor de minister van Binnenlandse Zaken en voor de directeur van de Guardia Civil, María Gámez, begon pas op Valentijnsdag.

Toen werd vernomen dat een rechtbank in Madrid onderzoek deed naar tientallen onderhoudswerkzaamheden die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd in kazernes van de Guardia Civil. Over 200 werken in 15 commandoposten bestaan verdenkingen, zowel wat betreft de mate van voltooiing -in sommige gevallen nog niet eens begonnen- als mogelijke onregelmatigheden in hun uitvoering.

Tejera Mon gemene deler in twee zaken

De gemene deler tussen de Mediador-zaak en de zaak die de ‘Barracks’ wordt genoemd, Ramón Tejera Mon, de bouwvriend van Espinosa Navas en andere commandanten van de Guardia Civil, zoals hij zelf in de rechtbank heeft erkend. Hun bedrijven waren de winnaars van de contracten ter waarde van ongeveer 3,3 miljoen euro die in Madrid worden onderzocht.

De meeste werken (47) zouden zijn besteld door het Tenerife Commando voor een bedrag van 927.499,74 euro. Het tweede commando met de meeste contracten met deze zakenman is dat van Huelva, met 61 projecten voor een bedrag van 461.079,45 euro; gevolgd door Algeciras, met 29 werken voor 399.189,48 euro. Mon voerde tussen 2008 en 2012 “alle werken” van het hoofdkwartier in Las Palmas uit terwijl de generaal daar chef was. 

Dit verhaal zou samenvallen met het interne onderzoek van de Guardia Civil waaruit blijkt dat de werken in elk commando meestal worden uitgevoerd door lokale bedrijven. De drie van Mon die een contract kregen, bevinden zich op de Canarische Eilanden. Het onderzoek begon in Ávila nadat de rechercheurs vermeende onregelmatigheden ontdekten bij enkele werken in verschillende kazernes. 

Minister Marlaska ontkent de relatie tussen de zaken

Deze week heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, een openbare verklaring afgelegd vanuit Brussel. Hierin scheidde hij het ontslag van Tienda en de tussenkomst van het Tenerife Commando van de Mediador-zaak en de onregelmatigheden bij de gunning van werken voor de verbouwing van de Guardia Civil-faciliteiten in heel Spanje door Ángel Ramón Tejera Mon.

Grootste corruptieprobleem sinds jaren negentig

De belangenvereniging van de Guardia Civil (AUGC) heeft verzekerd dat het hier gaat om het grootste corruptieprobleem binnen de politiedienst sinds de jaren negentig. In een verklaring spreekt de AUGC haar bezorgdheid uit over de opeenstapeling van zaken waarbij naar verluidt hoge officieren van de Guardia Civil betrokken zouden zijn. Het zou gaan om meer dan een dozijn commandoposten waar onregelmatigheden hebben plaatsgevonden bij werkzaamheden. 

Dit vind je misschien ook leuk