Costa del Sol verwacht opnieuw recordjaar voor toerisme

door admin
recordjaar toerisme costa del sol

“De vooruitzichten zijn spectaculair”, aldus Francisco Salado, voorzitter van de Diputación de Málaga, voorspelt dat 2024 opnieuw alle records zal breken. De Costa del Sol sloot 2023 af met een recordaantal van 14 miljoen bezoekers en 29 miljoen overnachtingen, het beste toeristische jaar in de geschiedenis van deze populaire vakantiebestemming.

Salado sprak met Efe en is ervan overtuigd dat de provincie Málaga “veel ruimte heeft om te blijven groeien.” Hij ziet zelfs de mogelijkheid om nog “enkele miljoenen” extra toeristen te ontvangen. Vooral omdat een historisch doel is behaald: het doorbreken van de seizoensgebondenheid, waardoor de Costa del Sol nu het hele jaar door toeristen trekt. “Bijna alle maanden hebben we bezettingsgraden van rond de 60%. We hebben de toestroom van toeristen goed weten te spreiden,” benadrukte hij.

Spectaculaire vooruitzichten

De vooruitzichten voor 2024 zijn veelbelovend. De cijfers van de eerste maanden die in het verleden altijd de rustigste periode vertegenwoordigden, vormen de basis voor dit optimisme. In het eerste kwartaal ontving de Costa del Sol bijna 1,5 miljoen toeristen, een stijging van 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De overnachtingen namen met 19% toe tot 5,4 miljoen, voornamelijk door buitenlandse bezoekers. Het vliegveld van Málaga verwerkte tot maart meer dan 4,5 miljoen passagiers, een toename van 21,6%. “Als deze trend zich voortzet, wordt 2024 een historisch jaar. Alle recordvoorspellingen van 2019 zullen worden overtroffen,” aldus Salado.

Focus op kwaliteitstoerisme

Via Turismo Costa del Sol richt Málaga zich op het aantrekken van “kwaliteitstoeristen,” zoals deelnemers aan beurzen en congressen, golf- en sportliefhebbers, en de groeiende markt van cruises. Ondanks dat Málaga een middelgrote stad is met iets meer dan 500.000 inwoners, heeft de komst van cruiseschepen geen grote overlast veroorzaakt. Veel toeristen bezoeken andere delen van de provincie of Andalusië, zoals Córdoba, Sevilla of Granada, wat goed is voor de regionale economie.

Geen toerismefobie

In tegenstelling tot steden als Barcelona of Palma de Mallorca, ervaart Málaga volgens Salado geen “toerismefobie” “We leven al zo lang van het toerisme en hebben het zo hard nodig dat het toerisme bestrijden zou zijn als het doden van de kip met de gouden eieren,” zei Salado. Om negatieve houdingen ten aanzien van toeristen te voorkomen, heeft de Diputación onlangs een campagne gelanceerd onder het motto ‘Toerisme is goed voor iedereen. Laten we er goed voor zorgen!’ Deze campagne is speciaal gericht op het bewustmaken van scholieren over het belang van toerisme voor de regio.

Toeristenbelasting

Salado is ook burgemeester van de kustplaats Rincón de la Victoria en benadrukt in het interview dat het toerisme heeft bijgedragen aan de restauratie en het herstel van het historische centrum van Málaga, dat er ruim twintig jaar geleden nog verwaarloosd en vies bij lag. Wel pleit hij voor een balans tussen toeristische en reguliere woningen en wil het verlenen van nieuwe vergunningen beperken in verzadigde gebieden. Hij zegt tegenstander te zijn van de invoering van een toeristenbelasting in Andalusië. “Ik ben geen voorstander van belastingverhogingen, omdat we al genoeg belastingen betalen,” zegt Salado. Hij gelooft dat extra belastingen een toeristische bestemming minder competitief maken. Veel gemeenten overwegen deze optie vanwege hun “economische benauwdheid,” maar als zij voldoende middelen hadden, zou dit debat niet plaatshebben.

Lees ook: Hoe Spanje een plaag aanpakt door deze op te eten

Dit vind je misschien ook leuk