Tomatenfestijn La Tomatina viert 70e verjaardag

door admin
Tomatenfestijn La Tomatina viert 70e verjaardag

La Tomatina is een jaarlijks evenement dat gehouden wordt in het plaatsje Buñol, 40 km ten westen van Valencia. Elke laatste woensdag van augustus komen tienduizenden deelnemers uit de hele wereld hier bijeen om elkaar te bekogelen met rijpe tomaten. 

 

Tomatengevecht

 

Buñol is een doorgaans rustig stadje met nog geen 10.000 inwoners. De laatste woensdag van augustus wordt het echter overspoeld door nog eens tienduizenden mensen, allemaal gekleed in korte broek en T-shirt. Velen hebben een duikbril of zwembrilletje bij zich. Ook komende woensdag, 26 augustus, zullen de straten ’s ochtends snel vollopen met deelnemers. Iets voor elven rijden dan zes grote vrachtwagen de volgepakte straten in, om verspreid over het centrum, hun lading midden op straat te lozen: 150.000 kilo overrijpe tomaten. Een gejuich stijgt op en om klokslag 11 uur wordt het startsein gegeven. Meteen begint iedereen elkaar te bekogelen met de rijpe tomaten. 

 

Waanzin

 

Er zal complete chaos heersen, een vrolijke bende met rondvliegende tomaten en schaterlachende mensen die in een mum van tijd tot over hun enkels in de tomatenpulp staan. Al snel zal alles een beetje zurig ruiken. Het is een hevig gevecht, maar de sfeer is vrolijk, uitgelaten en vriendschappelijk. Kinderen die het teveel wordt, worden boven de hoofden doorgegeven naar een rustigere plek, mensen die dreigen uit te glijden, worden op de been gehouden. 

 

Kleding

 

Als er geen intacte tomaat meer te vinden is, richten de strijders zich op de kleding van tegen- en medestanders. Hoewel het volgens de reglementen niet is toegestaan, worden al snel T-shirts van lichamen gescheurd en in de rondte gesmeten. De meer ervaren deelnemers dragen daarom strakzittende badkleding onder hun T-shirt. 

 

Grote schoonmaak

 

Om 1 uur klinkt het eind-sein en is de strijd voorbij. Vrijwel meteen zal de menigte het centrum uit worden gedreven. Brandweerwagens spuiten de straten schoon, terwijl iedereen op zoek gaat naar een plek om zich te wassen, in de rivier of in het gemeentelijke zwembad. Ook veel particuliere zwembaden zullen al snel rood kleuren. In de tussentijd worden in de schoongespoten straten lange tafels neergezet waar even later gezamenlijk een paellaschotel gegeten kan worden. De paella is de avond ervoor op grote houtvuren klaargemaakt door de plaatselijke bevolking.

 

Oorsprong

 

In 1945 zochten enkele jongeren ruzie omdat ze wilden deelnemen aan een typische lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden). Uit woede dat ze geweigerd werden, stalen ze tomaten uit een groentekraam, waarmee ze de optocht  bekogelden. De oproerpolitie arresteerde de jongeren en liet ze de schade vergoeden.

 

Het jaar erna herhaalden de jongeren deze actie, deze keer met van huis meegebrachte tomaten. Na dit enkele jaren achtereen volgehouden te hebben, werd het een onofficiële traditie. Tot 1950 stond de gemeenteraad van Buñol het feest toe, maar het jaar daarna niet meer. Pas in 1959 werd La Tomatina officieel toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente zelfs de tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers.

 

Internationale bekendheid

 

Wat begon als een plaatselijk en kleinschalig evenement met een handvol jongeren, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een festijn voor tienduizenden deelnemers. Binnen Spanje kreeg La Tomatina in 1983 bekendheid dankzij een televisiereportage van Javier Basilio. Later ontdekten ook toeristen dit typische feest. In 2002 kreeg het zelfs de status van Feest van Nationaal Toeristisch Belang (Fiesta de Interés Turístico Internacional).

 

Nationaliteiten 

 

Volgens de organisatie zullen dit jaar bijna alle nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. De meeste deelnemers zijn Spaans (18,23%), maar er worden ook veel Engelsen verwacht (14,01%), Japanners (9,65%), Indiërs (8,58%), Australiërs (5,65%)  en Amerikanen (5,18%).

 

Woensdag 26 augustus

 

Aanstaande woensdag is het zover. Wie nog een kaartje wil kopen kan dit hier doen. Meer informatie kun je vinden op de website van La Tomatina.

 

Reglement

 

De gemeente van Buñol heeft wel wat regels opgesteld voor het tomatengevecht. Houd je aan deze regels en zorg zo samen voor een waar feest. 

– Je mag geen flessen meenemen of andere objecten waardoor ongelukken kunnen gebeuren

– Je mag geen T-shirts kapot maken of met T-shirts gooien

– De tomaten moeten eerst worden platgeslagen voordat ermee gegooid mag worden. Dit om te voorkomen dat niemand elkaar pijn doet of verwondt

– Je dient uit te kijken zodra een vrachtwagen met tomaten langsrijdt

– Bij het afvuren van de tweede knal dient iedereen te stoppen met het gooien van tomaten

 

Tips

 

Ook geeft de gemeente enkele tips voor als je met La Tomatina wil meedoen.

– Doe geen slippers of hoge hak aan, maar bijvoorbeeld gympen

– Doe geen kleding aan die je na Tomatina nog wil aandoen

– Een duikbril of zwembrilletje is geen gek idee, aangezien de tomaten behoorlijk kunnen prikken als ze in je oog komen

– Neem wat schone en droge kleren mee voor de terugreis

– Zoek op tijd een accommodatie in of in de buurt van Valencia. Er is een goede verbinding tussen Valencia en Buñol, bijvoorbeeld per trein. Het vinden van een accommodatie in Buñol kan heel lastig worden

– Mocht je foto’s willen maken, neem dan een waterbestendige camera mee

– Klim nooit in een paal, raam of wat dan ook om het beter te kunnen zien. Je wordt dan namelijk het doelwit van zo’n 40.000 mensen

– Geniet!

Klik hier voor foto’s van het evenement.

Dit vind je misschien ook leuk