Populaire Spaanse tapas: Champiñones al ajillo

door admin
Populaire Spaanse tapas: Champiñones al ajillo

Wil je met iets exclusievers voor de dag komen, koop dan ‘hongos’, dat zijn paddestoelen (de komende maanden in vele gedaanten verkrijgbaar). Pas wel op, want met ‘hongos’ worden ook zwammen en schimmels aangeduid. Verwarrend is dat je in dit geval ook kunt spreken over ‘setas’, wilde paddestoelen. Zoals bij veel andere tapas het geval is, serveer je bij dit gerecht ook vers stokbrood omdat als de champignons op zijn je een heerlijk sausje van knoflookolie overhoudt om het brood in te deppen.

Ingrediënten

–          250 gram champignons

–          4 eetlepels extra virgen olijfolie

–          5 tenen knoflook, fijngehakt of in plakjes

–          zout en peper naar smaak

–          1 eetlepel citroensap / een scheutje droge witte wijn of sherry

–          2 eetlepels fijngehakte peterselie

–          Hoe maak je champiñones al ajillo

Pak een diepe koekenpan en verhit de olijfolie, maar laat deze niet te heet worden. Fruit de knoflook lichtbruin en voeg de champignons toe. Smoor deze totdat het vocht is verdampt. Strooi er voor het serveren de peterselie overheen ‘y ya está’. Zo eenvoudig is het. Wie houdt van pittig kan er een mespuntje scherpe paprikapoeder doorheen roeren. Naast peterselie kun je er ook wat verse tijm aan toevoegen voor een echte mediterrane smaak.

Zie ook in deze serie:

Almejas a la marinera (schelpjes op visserswijze), ajoblanco (koude knoflook amandelsoep), gazpacho (koude tomatensoep), gambas pil pil (pittige knoflookgarnalen)

Dit vind je misschien ook leuk